• Politicienii și diplomații internaționali încearcă să detensioneze conflictul dintre Israel și Hezbollah.
  • Israelul a promis răzbunare după atacul Hezbollah care a dus la moartea a 12 civili, majoritatea copii, în Majdal Shams.
  • Guvernul libanez a solicitat Washingtonului să exercite presiuni asupra Israelului pentru a acționa cu reținere, în timp ce Egiptul și Iranul au avertizat asupra pericolelor unei escaladări și a unui conflict regional mai amplu.

De teama unui război total, politicienii și diplomații străini încearcă să detensioneze situația dintre Israel și Hezbollah după atacul mortal cu rachetă din Liban asupra Golan, teritoriul ocupat de Israel, scrie Financial Times.

Liderii israelieni au jurat că se vor răzbuna cu forță pentru morțile celor 12 civili, majoritatea copii, care au fost uciși sâmbătă, atunci când o rachetă a lovit un teren de fotbal din Majdal Shams, un oraș din Platoul Golan.

Israelul a acuzat din start gruparea Hezbollah din Liban, cu care a schimbat focuri aproape zilnic de la începutul războiului din Gaza, din octombrie anul trecut.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Ministrul de Apărare israelian, Yoav Gallant, a spus că Hezbollah „a fost în spatele atacului și nu poate ascunde asta, oricât încearcă, în mod ridicol, să nege asta”.

„Vor plăti un preț uriaș pentru acțiunile lor”, a adăugat Gallant.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a convocat cabinetul de securitate duminică, pentru a decide cum vor răspunde atacului. Cabinetul l-a autorizat pe Netanyahu și pe Gallant pentru a decide asupra manierei și momentului când Israelul va răspunde.

Mai mulți aliați occidentali ai Israelului au condamnat puternic atacul și și-au declarat sprijinul pentru Israel, solicitând în același timp „reținere”.

Vorbind la o conferință de presă în Tokyo, duminică, secretarul de stat american Antony Blinken a subliniat „dreptul Israelului de a se apăra și determinarea SUA de a se asigura că are mijloacele necesare pentru a o face”.

În plus, Blinken a adăugat că oficialii americani „nu vor să vadă conflictul escaladând”.

Chuck Schumer, liderul majorității din Senatul SUA, a declarat la CBS că Iranul, prin „surogații” săi, este „răul adevărat din regiune”, adăugând totodată că nu crede că-și dorește cineva un război mai larg.

„Sper că se iau măsuri pentru detensionare”, a spus el.

Consiliul Național de Securitate al Casei Albe a declarat că atacul a fost efectuat de Hezbollah și că „sprijinul său pentru securitatea Israelului este ferm și constant împotriva tuturor amenințărilor susținute de Iran”, inclusiv Hezbollah.

Cu toate acestea, Casa Albă a adăugat că Statele Unite „lucrează la o soluție diplomatică , care va pune capăt tuturor atacurilor o dată pentru totdeauna și va permite cetățenilor de ambele părți ale frontierei să se întoarcă în siguranță la casele lor”.

David Lammy, secretarul de Externe al Regatului Unit, a condamnat atacul și a spus că Marea Britanie este „profund îngrijorată de riscul unei escaladări și destabilizări suplimentare”.

„Am fost clari, Hezbollah trebuie să înceteze atacurile,” a adăugat el.

Ministerul de Externe al Franței a declarat într-un comunicat că „apelează la toate părțile să facă tot posibilul pentru a evita o nouă escaladare militară și va continua să colaboreze cu părțile în acest sens”.

Diplomații și oficialii guvernamentali din Liban s-au grăbit să prevină perspectiva unui război total, în urma incidentului.

„Încercăm să reamintim tuturor părților implicate de costul potențial al unei escaladări după atacul asupra Majdal Shams,” a spus un diplomat occidental.

Libanul a cerut Washingtonului să exercite presiuni asupra Israelului pentru a acționa cu reținere, a declarat ministrul de Externe al țării, Abdallah Bou Habib, pentru postul regional de televiziune al-Hadath.

„Și ne-au cerut, de asemenea, ca Hezbollah să acționeze cu reținere. Acest lucru trebuie să se aplice ambelor părți, deoarece Statele Unite nu doresc un război între Liban și Israel.”

Guvernul libanez a condamnat sâmbătă „toate actele de violență și atacurile împotriva tuturor civililor”, fără a menționa Majdal Shams, și a cerut „o încetare imediată a ostilităților pe toate fronturile”.

Într-un comunicat, acesta a subliniat că atacurile asupra civililor reprezintă „o încălcare flagrantă a dreptului internațional și contravin principiilor umanității”.

Egiptul a avertizat cu privire la „pericolele deschiderii unui nou front de război în Liban, care ar putea arunca regiunea într-un război regional cuprinzător”.

Iranul a avertizat Israelul duminică împotriva oricărei „noi aventuri” în Liban.

„Orice acțiuni imprudente din partea regimului sionist ar putea duce la extinderea instabilității, nesiguranței și izbucnirea războiului în regiune,” a spus Nasser Kanaani, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, adăugând că Israelul va fi „responsabil pentru orice consecințe neprevăzute”.

Reprezentanții internaționali au criticat atacul asupra Majdal Shams și au cerut o oprire a ostilităților între Israel și Hezbollah.

„Îndemn pe toată lumea să exercite o reținere maximă,” a spus Tor Wennesland, coordonatorul special al ONU pentru Pacea din Orientul Mijlociu.

„Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei; lumea și regiunea nu își pot permite un alt conflict deschis”.

Reprezentanții de rang înalt ai ONU pentru diplomație și menținerea păcii în Liban, Jeanine Hennis-Plasschaert și Aroldo Lázaro, au condamnat de asemenea pierderile de vieți omenești și au cerut „reținere maximă”.

„Schimburile de foc intensificate ar putea aprinde o conflagrație mai largă, care ar putea cuprinde întreaga regiune într-o catastrofă de neimaginat,” au adăugat ei.

Citește și