• Coreea de Sud şi Statele Unite au organizat primele lor exerciţii militare combinate la care a participat un portavion american după mai bine de patru ani, a anunţat sâmbătă armata de la Seul, pe fondul unor informaţii potrivit cărora Coreea de Nord se pregăteşte pentru un test nuclear.
  • Exerciţiile de trei zile au avut loc în apele internaţionale din largul insulei japoneze Okinawa până sâmbătă, incluzând operaţiuni de apărare aeriană, anti-navă, anti-submarin şi de interdicţie maritimă, a declarat Statul Major Întrunit (JCS) al Coreei de Sud, potrivit Reuters.
  • Exerciţiile au avut loc pe fondul semnelor că Coreea de Nord se pregăteşte să efectueze un test nuclear pentru prima dată din 2017. Oficialii de la Seul au declarat că Phenianul a efectuat mai multe experimente cu un dispozitiv de detonare în pregătirea celei de-a şaptea explozii subterane. 

USS Ronald Reagan, un portavion cu propulsie nucleară de 100.000 de tone, s-a alăturat exerciţiilor, alături de crucişătorul cu rachete ghidate USS Antietam, distrugătorul USS Benfold şi petrolierul de reaprovizionare a flotei USNS Big Horn, a precizat JCS.

Coreea de Sud a trimis, de asemenea, nava amfibie de debarcare Marado, de 14.500 de tone, distrugătorul Sejong the Great, de 7.600 de tone, şi distrugătorul Munmu the Great, de 4.400 de tone, printre altele.

Recomandări

AJUTORUL ACORDAT UCRAINEI, ÎN IMPAS
CIOLACU ENUMERĂ NEVOILE EUROPEI
BIDEN CONFUNDĂ GAZA CU UCRAINA
DE CE A MURIT THOMAS KINGSTON
OLANDA ȘI UCRAINA AU ACORD BILATERAL
ALTMAN SE DECLARĂ FERICIT

A fost primul exerciţiu militar comun al aliaţilor de la preluarea mandatului de către preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, luna trecută, şi primele lor exerciţii bilaterale care implică un portavion din noiembrie 2017.

Exerciţiul a consolidat hotărârea celor două ţări de a răspunde cu severitate la orice provocări nord-coreene, demonstrând în acelaşi timp angajamentul SUA de a oferi o descurajare extinsă„, a declarat JCS într-un comunicat.

La un summit recent cu Yoon, preşedintele american Joe Biden a promis să desfăşoare „mijloace strategice„, care includ de obicei portavioane, bombardiere cu rază lungă de acţiune sau submarine cu rachete – dacă este necesar pentru a descuraja Coreea de Nord, ca parte a eforturilor de consolidare a descurajării extinse. 

Vineri, emisarii nucleari din Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia s-au întâlnit la Seul pentru a se pregăti pentru „toate situaţiile neprevăzute„.