• Statele Unite și Germania sunt în discuții pentru un acord privind Nord Stream 2.
  • Germania, în conformitate cu acordul, va asista Ucraina în proiectele legate de energie.
  • Pentru Rusia, acordul înseamnă că va putea dubla volumul de gaz natural exportat direct în Germania.

Statele Unite și Germania sunt în discuții pentru un acord privind controversata conductă de gaz rusească, Nord Stream 2. Administrația Biden va renunța la opoziția îndelungată a Washingtonului, o schimbare a poziției SUA care pune capăt anilor de speculații cu privire la soarta proiectului.

Germania, în conformitate cu acordul, va asista Ucraina în proiectele legate de energie. Pentru Rusia, acordul înseamnă că va putea dubla volumul de gaz natural exportat direct în Germania prin conducta de sub Marea Baltică, ocolind ruta deja existentă din Ucraina.

În timpul vizitei Angelei Merkel la Washington de săptămâna trecută, Joe Biden a punctat necesitatea acordului.

„În timp ce am subliniat din nou îngrijorările cu privire la Nord Stream 2, cancelarul Merkel este de acord că Rusiei nu trebuie să i se permită să folosească energia ca armă pentru a constrânge sau a amenința vecinii săi“, spune Joe Biden, președintele SUA.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Statele Unite ar păstra, de asemenea, dreptul de a sancționa Rusia dacă va încerca să folosescă argumentul economic ca pârghie politică. La întrebarea dacă un acord este iminent, Casa Albă a transmis că un anunţ va fi făcut „în curând”.