- Hamas a răspuns propunerii SUA privind încetarea focului, oferind să elibereze 10 ostatici israelieni în viață și 18 decedați în schimbul unui număr de prizonieri palestinieni.
- Hamas evită o acceptare clară și face o contrapropunere care include o pauză de 60 de zile în lupte.
- Hamas se află într-o poziție dificilă, presată atât de condițiile grele din Gaza, cât și de amenințarea unei intensificări a ofensivei israeliene.
Hamas a răspuns la o propunere de încetare a focului din partea SUA declarând că este pregătită să elibereze 10 ostatici israelieni vii și 18 ostatici morți în schimbul unui număr de prizonieri palestinieni, solicitând în același timp unele modificări la plan, scrie BBC.
Advertisment
Grupul și-a reiterat cererile pentru un armistițiu permanent, o retragere completă a Israelului din Gaza și garanții pentru fluxul continuu de ajutor umanitar. Niciuna dintre acestea nu se află în acordul de pe masă. Nu a fost nici o respingere explicită, nici o acceptare clară a termenilor SUA, pe care Washingtonul susține că Israelul i-a acceptat.
Hamas a declarat că a prezentat răspunsul său la proiectul SUA propus de Steve Witkoff, trimisul special al președintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu. Într-o declarație, Witkoff a spus: „Am primit răspunsul Hamas la propunerea Statelor Unite. Este total inacceptabil și ne duce doar înapoi. Hamas ar trebui să accepte propunerea-cadru pe care am prezentat-o ca bază pentru discuții de proximitate, pe care le putem începe imediat săptămâna viitoare. Aceasta este singura modalitate prin care putem încheia un acord de încetare a focului de 60 de zile în zilele următoare”.
Recomandări
O declarație a biroului prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu spunea: „Deși Israelul a fost de acord cu schița actualizată a lui Witkoff pentru eliberarea ostaticilor noștri, Hamas continuă să refuze”.
Hamas, un grup terorist interzis în SUA, Marea Britanie și UE, a declarat că insistă asupra unui acord de „încetare permanentă a focului” și a „retragerii complete” a forțelor israeliene din Fâșia Gaza. Grupul a cerut un flux susținut de ajutor pentru palestinienii care trăiesc în enclavă și a spus că va elibera 10 ostatici vii și cadavrele a 18 ostatici morți în schimbul „unui număr convenit” de prizonieri palestinieni în Israel.
Dar Hamas se află acum în cea mai complexă situație… și poziția dificilă cu care s-a confruntat de la începutul războiului. Sub presiunea intensă a 2,2 milioane de oameni care trăiesc în cele mai grave condiții din istoria lor și a mediatorilor, mișcarea nu este capabilă să accepte o propunere americană care este, după toate relatările, mai puțin generoasă decât ofertele anterioare pe care le-a respins.
Cu toate acestea, Hamas se află, de asemenea, în imposibilitatea de a respinge complet ultima ofertă a SUA, pe deplin conștientă că Israelul se pregătește să-și intensifice ofensiva terestră în Gaza. Mișcarea nu are capacitatea militară de a preveni sau chiar de a rezista serios unui astfel de atac.
Prinsă între aceste două realități, Hamas a răspuns, în esență, propunerii SUA nu cu un răspuns – ci cu o contrapropunere complet nouă. O pauză de 60 de zile în lupte, eliberarea a 28 de ostatici israelieni – vii și morți – în prima săptămână și eliberarea a încă 30 odată ce va fi instituit un armistițiu permanent, eliberarea a 1.236 de prizonieri palestinieni și a rămășițelor a 180 de palestinieni morți, trimiterea de ajutor umanitar în Gaza prin intermediul ONU și al altor agenții.
Este puțin probabil ca prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu să fie dispus să negocieze schimbările pe care Hamas le dorește. El este sub presiune să-i aducă pe ostatici acasă și a declarat că este dispus să accepte un armistițiu temporar pentru a face acest lucru.
Citește și
- PSG învinge Inter Milano în finala Champions League cu 5-0. A fost cea mai diferență de scor înregistrată vreodată în ultimul act al competiției
- Pakistanul trimite reprezentanți în Statele Unite pentru a negocia un acord privind tarifele vamale impuse de Donald Trump
- Trump obține victorii cheie la Curtea Supremă în disputa imigrației. Ce au decis judecătorii