- SUA și Marea Britanie sancționează peste 200 de entități, inclusiv companiile Gazprom Neft și Surgutneftegas, pentru a reduce veniturile Rusiei din energie.
- Măsurile vizează transportul și comerțul ilegal de petrol rusesc, cu scopul de a afecta economia Moscovei fără a destabiliza piața globală.
- Președintele Biden prevede creșteri minore ale prețurilor la combustibil în SUA, dar măsurile sunt așteptate să slăbească economia Rusiei și capacitatea sa de a finanța războiul.
Administrația Biden a impus unele dintre cele mai dure sancțiuni de până acum împotriva Rusiei, vizând veniturile energetice care finanțează războiul Moscovei în Ucraina. Măsurile afectează peste 200 de entități și persoane, inclusiv comercianți, oficiali, companii de asigurări și sute de tancuri petroliere, scrie BBC.
Advertisment
Pentru prima dată de la invazia pe scară largă a Ucrainei, Marea Britanie se alătură SUA în sancționarea directă a companiilor energetice Gazprom Neft și Surgutneftegas. „Lovirea companiilor petroliere rusești va goli vistieria de război a Rusiei – iar fiecare rublă pe care o luăm din mâinile lui Putin ajută la salvarea vieților ucrainene”, a declarat ministrul britanic de Externe, David Lammy.
Unele dintre măsurile anunțate de Trezoreria SUA vor fi incluse în legislație, ceea ce înseamnă că viitoarea administrație Trump va avea nevoie de aprobarea Congresului pentru a le anula. Washingtonul limitează drastic cine poate achiziționa legal energie rusească și vizează așa-numita „flotă din umbră” a Moscovei, care transportă petrol în întreaga lume.
Recomandări
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că sancțiunile cresc riscurile asociate comerțului cu petrol rusesc, inclusiv în ceea ce privește transportul și facilitarea financiară pentru exporturile de petrol ale Rusiei. Președintele Joe Biden a subliniat că Vladimir Putin se află „într-o situație dificilă” și că este important să nu i se ofere spațiu pentru a continua „ororile” din Ucraina.
Deși Biden a avertizat că prețurile la benzină în SUA ar putea crește cu 3-4 cenți pe galon, el a adăugat că măsurile vor avea un „impact profund asupra creșterii economiei rusești”. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit SUA pentru sprijinul său „bipartizan”.
Un plafon al prețurilor la petrol a fost una dintre măsurile principale pentru limitarea exporturilor energetice ale Rusiei de la începutul războiului. Totuși, eficiența acestuia a fost „diluată” din cauza preocupărilor legate de impactul asupra economiei globale, potrivit expertei Olga Khakova de la Atlantic Council.
Acum, piața petrolului este într-o poziție mai stabilă. Producția și exporturile de petrol ale SUA sunt la niveluri record, ceea ce atenuează efectele sancțiunilor asupra pieței globale.
„Guvernul SUA a atacat industria petrolieră rusă într-un mod semnificativ, cu intenția de a aplica o lovitură decisivă”, a spus Daniel Fried, expert al Atlantic Council. Totuși, fostul ambasador american în Ucraina, John Herbst, a subliniat că succesul acestor măsuri depinde de implementarea lor, care va fi determinată de viitoarea administrație Trump.
Partenerii noștri