SUA urmează modelul României. Achiziţii de măşti la preţuri umflate, de şase ori peste preţul normal

  • Măştile medicale au ajuns să coste în America, şi 6$ bucata, scrie WallStreetJournal
  • Producţia acestor măşti se realizeaza în China, în proporţie de 85%
  • Guvernul american a investit până acum 110 mil. $ în măşti medicale

America merge pe urmele României şi ajunge să plătească şi 6 dolari pe o mască medicală, de 6 ori peste preţul normal. De asemenea, departamentul de Sănătate al Americii a declarat în luna martie că ar putea susţine doar 1% din materialele medicale necesare pentru 1 an de epidemie. De ce cele mai bogate state ale lumii sunt în această situaţie?

America depinde de un sistem global de distribuţie a materialelor medicale, sistem care în acest moment, nu mai funcţionează la parametri normali. WallStreetJournal explică şi scrie că 85% din materialele medicale la nivel global, se produc în China. De asemenea, China este un producător major al fibrei din măştile medicale N95, ce filtrează praful şi microbii. Şi America produce însă în acelaşi timp, este şi unul dintre cei mai mari importatori. 

Aşa a ajuns America să investească 110 mil. $, până în acest moment, în măşti medicale. Din cele 20 de milioane de măşti de protecţie comandate de Guvernul american, cel puţin 80% au fost luate de la vânzători care nu au au mai avut contracte cu Guvernul înainte iar dacă au mai avut, au fost pe sume foarte mici. În aceste condiţii, este simplu de înţeles de ce există un deficit atât de mare de măşti medicale şi de ce personalul medical este expus virusului fără a avea disponibil măsuri minime de protecţie. 

Sursa foto: Profimedia