• Statele Unite vor impune un tarif de 200% pentru aluminiul și derivatele produse în Rusia începând cu 10 martie.
  • Prețurile aluminiului, vital pentru industriile de transport, ambalare și construcții, au scăzut cu 2,5%, la 2.337 dolari pe tonă.
  • Importurile americane de aluminiu sub formă brută și aliaje din Rusia s-au ridicat anul trecut la 191.809 tone.

Statele Unite vor impune un tarif de 200% pentru aluminiul și derivatele produse în Rusia începând cu 10 martie, a anunțat vineri Casa Albă, o interdicție efectivă, în condițiile în care a anunțat sancțiuni la aniversarea invaziei Rusiei în Ucraina.

Statele Unite vor aplica, de asemenea, un tarif de 200% la importurile de aluminiu primar produs în Rusia începând cu 10 aprilie.

Președintele Biden a făcut o prioritate din atenuarea efectelor invaziei Rusiei asupra industriilor naționale critice pentru securitatea noastră națională, iar acest lucru include industria americană a aluminiului”, a declarat Departamentul american al Comerțului.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
FAC BAIE DE MULȚIME
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII

Prin impunerea acestor tarife, refuzăm Rusiei o piață importantă pentru aluminiul său, luând în același timp poziție pentru lucrătorii americani”.

Aluminiul rusesc este produs de Rusal, care reprezintă aproximativ 6% din livrările globale. Apreciem impunerea tarifelor de către guvernul american asupra aluminiului rusesc”, a declarat producătorul american de aluminiu. Continuăm să susținem sancțiunile ca fiind cel mai eficient mijloc pentru ca guvernul să ia măsuri împotriva Rusiei și să echilibreze condițiile de concurență pentru producătorii americani”.

Nici metalul rusesc și nici companiile care îl produc nu au fost vizate de sancțiunile impuse unor companii rusești ca răspuns la trimiterea de trupe de către Rusia în Ucraina anul trecut. În 2018, însă, sancțiunile Departamentului Trezoreriei SUA împotriva Rusal au înghețat cea mai mare parte a exporturilor companiei, au paralizat lanțul de aprovizionare și au speriat clienții.

Sancțiunile au alimentat, de asemenea, un salt al prețurilor aluminiului la Bursa de Metale de la Londra. Vineri, prețurile LME au ignorat vestea tarifelor, deoarece acestea nu îi împiedică pe consumatorii și comercianții din alte țări să cumpere aluminiu rusesc, iar rezervele sunt deocamdată ample, au declarat analiștii din domeniul metalelor.

Prețurile aluminiului, vital pentru industriile de transport, ambalare și construcții, au scăzut cu 2,5%, la 2.337 dolari pe tonă. Anterior, acestea au atins 2.321,5 dolari, cel mai scăzut nivel din 9 ianuarie. Este puțin probabil ca tarifele să restrângă în mod semnificativ piața aluminiului din Statele Unite, deoarece țara importă doar un mic procent din aluminiul său din Rusia.

Importurile americane de aluminiu sub formă brută și aliaje din Rusia s-au ridicat anul trecut la 191.809 tone, adică aproximativ 4,4% din totalul de peste 4,4 milioane de tone, față de 8,9% în 2018 și 14,6% în 2017, potrivit Trade Data Monitor.