• Până la o retragere completă vor mai rămâne circa 650 de trupe americane.
  • Peste 3.800 de oameni din personalul auxiliar al armatei americane au murit
  • Războiul durează de mai bine de 20 de ani, acesta începând în 2001

SUA vor să-şi retragă toate trupele din Afganistan până pe 11 Septembrie. Abdullah Abdullah, preşedintele Înaltului Consiliu Naţional pentru Reconciliere s-a prezentat vineri la Casa Albă pentru o întrevedere cu preşedintele american Joe Biden. El a punctat că trupele din Afganistan sunt dependente de ajutorul venit din partea americanilor şi a trupelor NATO.

Astăzi, problema este că dacă Afganistan este abandonat complet, fără nici un fel de ajutor, fără nici un fel de angajament, se va crea un pericol care va favoriza din nou, grupările teroriste. Unii dintre noi au crezut că Statele Unite o să fie acolo mereu, ceea ce nu este realist. Statele Unite erau acolo pentru un motiv şi odată îndeplinit, ei urmau să plece“, spune Abdullah Abdullah, președintele Înaltului Consiliul Naţional pentru Reconciliere.

La rândul său preşedintele Joe Biden este conştient de aportul pe care l-au adus trupele americane detaşate în Afganistan.

Ei fac o muncă importantă încercând să readucă unitatea dintre liderii afgani din toate părţile, iar la rândul lor, afganii trebuie să decidă viitorul lor”, spune Joe Biden, preşedintele SUA.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Însă, spune el, retragerea nu va fi una completă. Biden a promis că parteneriatul dintre cele două state va continua. Totuşi, decizia administraţiei Biden a dat curs la câteva reacţii mai acide. Senatorul Mitch McConnel îndeamnă urgent la o amânare. Asta pentru că din exterior s-ar înţelege că americanii ar abandona lupta şi mai mult, s-ar crea un coridor pentru alte ameninţări de tip terorist.

Peste 2.400 de soldaţi americani şi-au pierdut viaţa în 20 de ani de război

Îţi mai spun că în urma unui război de aproximativ 20 de ani dus împotriva talibanilor, peste 2.400 de soldaţi americani şi-au pierdut viaţa şi alţi 20 de mii au fost răniţi. De partea cealaltă, Afganistan estimează că circa 66.000 de soldaţi din trupele lor au murit.

Mai mult, din cauza conflictului cu talibanii, peste 2,7 milioane de cetăţeni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele şi să se orienteze spre Iran.