• FBI acuză China că i-ar permite unui cercetător fugar să se ascundă în ambasada din San Francisco.
  • Omul de știință este suspectat că are legături cu armata chineză.
  • Totul ar fi început de la insigna de pe uniforma pe care o purta la Universitatea din California.

Un cercetător chinez care este urmărit de autoritățile americane s-a ascuns în ambasada din San Francisco. Procurorii spun că Tang Juan, un cercetător din domeniul biologiei, ar fi minţit cu privire la legăturile sale cu armata chineză. Pe lângă asta, omul știință este suspectat și de frauda cu vize, anunță SUA, scrie BBC.

Procurorii susțin că acest caz ar face parte dintr-un program chinez în care cercetărorii militari “sub acoperire” sunt trimiși în SUA.

Miercuri, administrația Trump a ordonat închiderea consulatului chinez din Houston, Texas, „pentru a proteja proprietatea intelectuală americană”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Departamentului de stat.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez, Wang Wenbin, acuză SUA de persecuţie politică. „Din câte ştim noi, ea face cercetări în domeniul bolilor cardiovasculare. Nu văd cum ar fi putut ameninţa securitatea naţională a SUA. În ultima vreme, mulţi cetăţeni chinezi au fost interogaţi de forţele de ordine din SUA”, a declarat aceasta.

Potrivit dosarului, depus la Curtea Federală din San Francisco, inculpata, Juan Tang, este un cercetător în domeniul biologiei la Universitatea din California. Conform înregistrărilor, în timpul unui interviu cu agenții FBI, de luna trecută, ea a spus că nu a servit în armata chineză. Tânăra a afirmat că nu ştie ce semnifica insigna de pe uniforma ei şi că purtarea unei uniforme era obligatorie pentru elevii şcolii militare pe care a făcut-o. Cu toată astea, în cadrul anchetei ar fi fost descoperite fotografii care ar dovedi că are legături cu Armata de Eliberare a Poporului (PLA).

Acum, FBI acuză China că i-ar permite unui om de ştiinţă urmărit de oamenii legii să se ascundă în ambasada din San Francisco.