Subramanian Iswaran, fost ministru al Transporturilor din Singapore a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru luare de mită

Fostul ministru al transporturilor din Singapore a fost condamnat pentru primirea de cadouri în timpul mandatului, după ce a pledat vinovat în fața unui tribunal local, scrie BBC.

Subramanian Iswaran, în vârstă de 62 de ani, a fost inițial acuzat de corupție, însă procurorii au modificat aceste acuzații la ceea ce ar fi trebuit să fie începutul procesului său de marți.

Un caz de corupție în care este implicat un funcționar public este rar în Singapore, un centru financiar care se mândrește cu imaginea sa foarte curată, iar cazul lui Iswaran a captivat națiunea. Iswaran riscă acum o amendă sau până la doi ani de închisoare pentru fiecare acuzație de primire de cadouri sau gratificații, în comparație cu o condamnare pentru corupție care atrage după sine o amendă de până la 100.000 de dolari sau până la șapte ani de închisoare.

Iswaran este primul deținător de funcție politică din Singapore care a fost judecat în ultimii 50 de ani. El este cel mai bine cunoscut pentru aducerea Marelui Premiu de Formula 1 în țara insulară din Asia de Sud-Est. Cea mai recentă ediție a fost încheiată cu doar câteva zile înainte de înfățișarea sa în instanță.

Foile de acuzare au arătat că a primit în dar zboruri, sejururi la hotel, musicaluri și bilete la Marele Premiu în valoare de peste 403.000 de dolari. La scurt timp după publicarea acuzațiilor în ianuarie, Iswaran a pledat nevinovat la toate acuzațiile și a demisionat din funcția guvernamentală, afirmând că se va concentra pe reabilitarea numelui său. Magnatul imobiliar Ong Beng Seng a fost numit în acuzații, deseori ca fiind partea care a oferit presupusele mite.

Ong deține drepturile pentru Marele Premiu din Singapore, în timp ce Iswaran a fost consilier în cadrul comitetului director al cursei.
Compania Hotel Properties a dlui Ong deține, de asemenea, 38 de hoteluri și stațiuni care operează sub mărci precum Four Seasons, Hard Rock Hotels și Concorde, conform Refinitiv Eikon al Bursei de Valori din Londra.
Dl Ong a fost arestat anul trecut împreună cu Iswaran, dar nu a fost acuzat de nicio infracțiune. Inițial era programat să depună mărturie în calitate de martor al acuzării în procesul lui Iswaran.

În luna martie a acestui an, Iswaran a primit opt acuzații suplimentare care susțin că a obținut obiecte precum o bicicletă Brompton, un set de crose de golf și whisky de la o altă persoană: șeful unei companii de construcții, Lum Kok Seng.

Compania lui Lum este implicată într-o serie de proiecte guvernamentale de infrastructură din Singapore, care au fost atribuite în timp ce Iswaran era ministru al transporturilor. Nici el nu a fost inculpat. În timp ce se afla în guvern, Iswaran a deținut mai multe portofolii în cabinetul primului ministru: afaceri interne, comunicații și, mai recent, Ministerul Transporturilor. Dar a fost în timpul lungii sale perioade în ministerul comerțului și industriei că el a câștigat proeminență, jucând un rol în dezvoltarea peisajului turistic din Singapore la sfârșitul anilor 2000 și 2010.

Aceasta a fost o perioadă în care guvernul a investit resurse uriașe și a curtat miliarde în investiții străine pentru a construi cazinouri, hoteluri, atracții turistice și evenimente precum Marele Premiu F1.

Iswaran era o figură familiară pe podium, înmânând adesea trofee piloților în mijlocul unor stropi de șampanie de sărbătoare.

Cazul împotriva lui Iswaran face parte dintr-o serie de scandaluri politice care au zguduit Partidul Acțiunea Poporului (PAP), aflat la guvernare, care a susținut mult timp poziția sa fermă împotriva corupției și a comportamentului amoral.
În 2023, guvernul a fost zguduit de o anchetă de corupție separată privind proprietățile altor doi miniștri, care i-a exonerat în cele din urmă de orice infracțiune, precum și de demisia a doi legislatori din cauza unei relații extraconjugale.

Parlamentarii din Singapore sunt printre cei mai bine plătiți din lume, unii miniștri câștigând mai mult de 758.000 de dolari. Liderii justifică salariile mari prin faptul că acestea combat corupția.

Înainte de anul trecut, cel mai recent caz al unui politician care s-a confruntat cu o anchetă de corupție majoră a fost în 1986, când ministrul dezvoltării naționale Teh Cheang Wan a fost anchetat pentru acceptarea de mită. Acesta și-a luat viața înainte de a fi inculpat.

Înainte de aceasta, fostul ministru de stat pentru mediu Wee Toon Boon a fost condamnat la 18 luni de închisoare în 1975 pentru un caz care implica peste 800.000 de dolari.

Exit mobile version