Suedia acordă Ucrainei cel mai mare pachet militar de la începutul războiului, în valoare de 1,6 miliarde de dolari

Suedia va oferi Ucrainei un pachet de ajutor militar în valoare de aproape 1,6 miliarde de dolari, a anunțat ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, conform Kyiv Independent.

Cel mai recent pachet este cea mai mare tranșă de asistență militară a Suediei de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în 2022, potrivit lui Jonson. „Pachetul include, printre altele, sprijin pentru apărarea aeriană, artileria, comunicațiile prin satelit și capacitatea maritimă a Ucrainei”, a declarat ministrul pe X.

Cu acest pachet, sprijinul acordat de Suedia Ucrainei începând din 2022 se ridică la 80 de miliarde de coroane suedeze (8 miliarde de dolari), a declarat guvernul țării. Această asistență a inclus obuziere autopropulsate Archer, tancuri Strv 122 și vehicule de luptă pentru infanterie CV90.

Cel mai recent pachet include echipamente în valoare de 912 milioane de dolari care vor fi achiziționate de la industria de apărare suedeză și livrate Ucrainei în decurs de „aproximativ 0-24 de luni”. Acesta cuprinde, de asemenea, o donație de 465 de milioane de dolari pentru inițiative multilaterale internaționale, Grupul de contact pentru apărare al Ucrainei și achiziții din industria de apărare ucraineană. Kievul va mai primi materiale și piese de schimb din partea forțelor armate suedeze în valoare de aproximativ 93 de milioane de dolari, inclusiv mitraliere m/58, muniție, aproximativ 100 de vehicule de diferite tipuri pentru întreținerea bazelor aeriene și alt sprijin.

Stockholm alocă, de asemenea, 46 de milioane de dolari pentru o garanție la export care să completeze achizițiile pentru donații către Ucraina, asigurându-se că mai multe companii suedeze pot sprijini Kievul prin furnizarea materialelor solicitate. În cele din urmă, Administrația suedeză pentru materiale de apărare, o agenție de achiziții militare de stat, „va avea, de asemenea, sarcina de a identifica, testa și finanța soluții militare de la companii mici de tehnologie care trebuie să fie verificate sau extinse în scopuri militare în Ucraina”, a declarat Jonson.

Pachetul vine în contextul în care țările europene încearcă să consolideze sprijinul pentru Ucraina, în timp ce viitorul sprijin din partea SUA, principalul donator militar, devine din ce în ce mai incert sub președinția lui Donald Trump.

Exit mobile version