• Finlanda va solicita aproape sigur aderarea la NATO, a declarat duminică ministrul suedez de Externe Ann Linde.
  • Atât Suedia, cât și Finlanda sunt așteptate să ia o decizie cu privire la aderarea la alianța militară în următoarele săptămâni.
  • Ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto, a declarat vineri că speră ca Finlanda și Suedia să ia decizii similare în același timp.

Finlanda va solicita aproape sigur aderarea la NATO, a declarat duminică ministrul suedez de Externe Ann Linde la televiziunea suedeză, conform Reuters.

Invazia Rusiei în Ucraina a forțat atât Suedia, cât și vecinul său estic, Finlanda, să revizuiască convingerile potrivit cărora neutralitatea militară este cel mai bun mijloc de a asigura securitatea națională.

Știm mai mult sau mai puțin că ei (Finlanda) vor solicita aderarea la NATO. Iar asta schimbă întregul echilibru… Dacă una dintre țările noastre aderă, știm că tensiunile vor crește”, a declarat Linde pentru postul public de televiziune SVT.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Întrebată dacă ea crede că Finlanda va adera la NATO, Linde a spus:

Cred că se poate spune asta cu siguranță”.

Atât Suedia, cât și Finlanda sunt așteptate să ia o decizie cu privire la aderarea la alianța militară în următoarele săptămâni.

Ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto, a declarat vineri că speră ca Finlanda și Suedia să ia decizii similare în același timp.