Suedia implementează, în premieră, restricții dure. Țara a raportat peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19 în ultima lună

Restricții Suedia Sursa foto: Profimedia
  • Autorităţile din Suedia propun pentru prima dată implementarea măsurilor de carantină.
  • Suedia a raportat peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19 în ultima lună şi 535 în ultimele opt zile.

Autorităţile suedeze au propus săptămâna aceasta crearea unei legi care ar închide o bună parte din ţară, notează Financial Times.

Anterior, guvernul a recomandat folosirea măştilor faciale şi le-a transmis şcolilor că îşi pot închide uşile pentru elevii cu vârste de peste 13 ani. La începutul pandemiei, Suedia a fost una dintre puţinele ţări care, în ciuda numărului tot mai mare de morţi şi infecţii cu coronavirus, a optat să se bazeze pe spiritul civic al populaţiei şi nu a implementat nicio măsură strictă de distanţare socială.

Regele suedez Carl al XVI-lea Gustaf: „Am eșuat”

„Nu cred că Suedia se diferenţiază prea mult (de restul planetei) în momentul de faţă”, spune Jonas Ludvigsson, profesor în epidemiologie în cadrul Institutului Karolinska din Stockholm.

Suedia a raportat peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19 în ultima lună şi 535 în ultimele opt zile. Prin comparaţie, Norvegia – cu care împarte graniţa de vest – a raportat doar 465 de morţi de la începutul pandemiei. „Am eşuat”, a declarat înainte de Crăciun regele suedez Carl al XVI-lea Gustaf.

Încrederea în guvern şi celelalte autorităţi a scăzut constant în ultimele luni. Mai mult, Dan Eliasson – şeful agenţiei pentru situaţie de urgenţă – şi-a dat demisia săptămâna aceasta după ce şi-a vizitat fiica în Insulele Canare, după ce autorităţile au avertizat clar împotriva călătoriilor nenecesare.

482.284 de infecţii cu coronavirus, în total, în Suedia

Anders Tegnell, principalul epidemiolog al Suediei, a declarat încă din luna iunie că strategia sa de combatere a pandemiei a rezultat într-un număr mult prea mare de morţi în interiorul ţării, însă autorităţile au lansat între timp un număr relativ mic de măsuri.

Până acum au fost înregistrate 482.284 de infecţii cu coronavirus în Suedia şi 9.262 de decese, în condiţiile în care populaţia ţării este de 10,1 milioane de locuitori, potrivit Worldometers.