• Suedia a decis să crească bugetul Apărării cu 40%, recordul ultimilor 70 de ani
  • Suedia va da banii pe apărare cibernetică și creșterea puterii ofensive
  • Ministrul Apărării din Suedia spune că bugetul a fost suplimentat din cauza Rusiei

Parlamentul de la Stockholm a aprobat majorarea bugetului armatei cu 40%, adică 3,4 miliarde de dolari. Este cea mai mare creștere din ultimii 70 de ani. Banii vor merge pentru întărirea apărării cibernetice și pentru creșterea puterii ofensive a regatului scandinav. Ministrul suedez al Apărării nu se ascunde și spune direct de ce este nevoie de mai mulți bani – din cauza Rusiei.

Peter Hultqvist, ministrul Apărării din Suedia: „Vedem un nou climat de securitate și că ei sunt gata să folosească puterea militară ca să îndeplinească obiective politice.”

Dacă atacuri cu bombe și gloanțe sunt mai mult ipotetice, cele electronice sunt la ordinea zilei. Hackerii din Rusia și China sunt cei mai periculoși.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

Peter Hultqvist, ministrul Apărării din Suedia: „Vor să fure informații. Vor să fure inovații. Vor să infiltreze sistemele noastre ca să vadă ce facem. Și vor să distrugă.”

Suedia este stat neutru de 200 de ani. Nici în NATO nu este, iar la Uniunea Europeană a aderat abia în 1995. Dar are o armată modernă, bine pregătită și dotată, plus o industrie locală de armanent foarte dezvoltată. În Suedia serviciul militar este obligatoriu.