• Suedia nu a avut de câștigat de pe urma strategiei „soft“ abordată în lupta cu epidemia de coronavirus.
  • „Ei nu au câștigat literalmente nimic“, a spus Jacob Kirkegaard, de la Institutul Peterson. 
  • Măsurile de distanțare socială din Suedia sunt acum mai stricte decât în ​​Danemarca, Norvegia și Finlanda.

În dezordinea creată de strategiile globale privind epidemia de coronavirus, Suedia iese în evidență. Spre deosebire de țările nordice și europene, Suedia a avut o abordare „soft֧“ înainte să impună restricții ce au provocat schimbări subtile în comerț și entertainment. Nu a avut nimic de câștigat, scrie theweek.com. Peter S. Goodman, corespondent The New York Times, spune că „au murit cu mii de oameni mai mulți decât în ​​țările vecine care au impus restricții, dar din punct de vedere economic, Suedia nu s-a descurcat cu mult mai bine“.

„Ei nu au câștigat literalmente nimic. A fost o rană produsă chiar de ei (suedezi – n.r.) și nu au avut câștiguri economice“, a spus Jacob Kirkegaard, de la Institutul Peterson. Suedia a înregistrat o contracție mică în primul trimestru, dar acum situația economică deficitară este, în esență, la același nivel cea a vecinilor nordici. Și Norvegia, care „nu numai că a impus restricții agresive, dar a recurs rapid la relaxare pe măsură ce virusul își pierdea din putere”, se așteaptă de fapt la „o întorsătură de situație pe plan economic”, spune Goodman.

În mod ironic, relatează Bloomberg News, măsurile de distanțare socială din Suedia sunt acum mai riguroase decât în ​​Danemarca, Norvegia și Finlanda, deși toate au optat pentru măsuri stricte la început. Cei 5.420 de morți de COVID-19 din Suedia nu par în comparație cu 130.000 din SUA, dar pe cap de locuitor rezultă cu 40 la sută mai multe decese decât în ​​SUA și de 12 ori mai multe decât în Norvegia, de șapte ori mai multe decât în Finlanda și de șase ori mai multe decât în Danemarca, notează Times.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

La trei luni de pandemie, „rezultatul sumbru al Suediei – mai mulți morți și daune economice aproape egale – sugerează că presupusa prioritizare a salariilor în detrimentul vieților este una falsă“scrie Goodman . „Este simplist să considerăm că acțiuni guvernamentale, cum ar fi carantina, ca fiind cauza distrugerii economiei. Vinovatul real este însuși virusul“, iar „eșecul impunerii distanțării sociale poate costa vieți și locuri de muncă în același timp“.