• Poliția și organizatorii spun că sunt bine pregătiți și că speră să fie un eveniment „plin de bucurie”.
  • Sărbătoarea anuală a muzicii pop și a showbiz-ului este anul acesta umbrită de plângeri din anumite părți din cauza participării Israelului.
  • Șeful poliției din Malmo, Petra Stenkula, a declarat că întreaga țară se află deja „la un nivel de teroare de patru din cinci”.

Securitatea este înăsprită pentru concursul Eurovision Song Contest în cel de-al treilea oraș suedez, Malmo, cu demonstrații de amploare planificate pentru a coincide cu evenimentul, iar țara se află deja în stare de alertă maximă, scrie BBC.

Poliția și organizatorii spun că sunt bine pregătiți și că speră să fie un eveniment „plin de bucurie”.

Sărbătoarea anuală a muzicii pop și a showbiz-ului este anul acesta umbrită de plângeri din anumite părți din cauza participării Israelului în contextul războiului din Gaza. Suedia se confrunta deja cu provocări sporite în materie de securitate, iar Malmo se așteaptă la unul dintre cele mai mari eforturi de menținere a ordinii din țară.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
A.I. ÎN MUZEE

Până la 100.000 de vizitatori vor veni în acest oraș de pe coasta de sud-vest a Suediei pentru cel mai mare concurs de muzică live din lume.

Bannere colorate de la Eurovision împodobesc multe dintre străzile orașului și este pentru a treia oară când Malmo este gazda concursului, după ce artista suedeză Loreen a câștigat concursul de anul trecut de la Liverpool, cu piesa sa de succes Tattoo.

Programul festivităților va începe sâmbătă, cu semifinalele de marțea și joia viitoare, culminând cu marea finală din 11 mai. Se estimează că 200 de milioane de telespectatori din întreaga lume vor urmări cele patru ore de spectacol.

Au fost mobilizate forțe din întreaga Suedie, cu întăriri din Danemarca și Norvegia, țări vecine. Poliția suedeză este de obicei înarmată, dar unii ofițeri vor purta arme mai mari ca măsură de precauție.

Șeful poliției din Malmo, Petra Stenkula, a declarat că întreaga țară se află deja „la un nivel de teroare de patru din cinci”.

„Cred că este evident că insecuritatea lumii a afectat și Eurovisionul”, a declarat ea pentru BBC. „În Suedia, și în Malmo în special, au existat proteste împotriva participării Israelului la concurs”.

Șeful poliției a declarat că nu există amenințări specifice la adresa evenimentului, dar nivelul de alertă a fost ridicat în august anul trecut, în urma unui val de arderi de Coranuri care au înfuriat lumea musulmană.

Autoritățile planifică de luni de zile și colaborează cu omologii lor din Liverpool, care a găzduit competiția de anul trecut. „A fost foarte, foarte, foarte util pentru noi”, a declarat el pentru BBC.

Malmo l-a mai găzduit pe Papa și, de asemenea, o conferință de comemorare a Holocaustului, în urmă cu doi ani. Dar directorul de securitate al orașului spune că ceea ce este nou este amenințarea generală la adresa Suediei și a adunărilor mari.

Citește și