• Cablurile submarine care leagă Finlanda de Germania și Suedia de Lituania au fost tăiate, provocând alarmă politică în Europa.
  • Nava chineză Yi Peng 3 se afla în apropierea cablurilor în momentul în care acestea au fost avariate.
  • Autoritățile suedeze și finlandeze au deschis investigații cu privire la incident.
  • Marina daneză supraveghează nava Yi Peng 3, care este ancorată în ape internaționale între Danemarca și Suedia.

Suedia a cerut navei chineze Yi Peng 3 să revină în apele suedeze pentru a facilita o investigație asupra tăierii recente a două cabluri submarine în Marea Baltică. Incidentul, care a avut loc pe 17 și 18 noiembrie, implică un cablu ce leagă Finlanda de Germania și altul ce conectează Suedia de Lituania.

Detalii despre incident

Cablurile submarine au fost tăiate într-un interval scurt de timp, ceea ce a generat suspiciuni serioase privind posibila implicare a unor acțiuni deliberate. Nava chineză Yi Peng 3, care naviga din Rusia către Egipt, s-a aflat în apropierea acestor cabluri la momentul incidentului, atrăgând atenția autorităților suedeze și finlandeze.

Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat că autoritățile suedeze au contactat nava și China pentru a solicita întoarcerea acesteia în apele suedeze. El a subliniat că nu face acuzații directe, dar că este esențial să se clarifice circumstanțele care au dus la avarierea cablurilor.

Recomandări

RUSIA, VINOVATĂ
PRIMUL POW NORD-COREEAN
CUM MĂNÂNCI CUMPĂTAT?
FĂ O ȘCOALĂ CA ACASĂ
ATACURI ÎN SIRIA
ISRAELUL LOVEȘTE YEMEN

Nu este prima dată când am fost loviți de o ruptură de cablu cu o bază ușor neclară”, a adăugat el. „Vrem neapărat să știm ce a cauzat acest lucru”.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a fost mai direct, afirmând că „nimeni nu crede” că aceste cabluri au fost tăiate accidental, sugerând că este vorba despre un atac hibrid.

„Trebuie să concluzionăm, fără să știm exact cine a făcut-o, că este o acțiune hibridă și, de asemenea, trebuie să presupunem – fără să știm – că este vorba de sabotaj”, a spus el.

Negări din Partea Rusiei și Chinei

Moscova a respins sugestiile potrivit cărora Rusia ar avea vreo legătură cu telegramele ca fiind „ridicole”. Rusia și-a intensificat campania de război hibrid în Europa, inclusiv actele de sabotaj, de când a început invazia la scară largă a Ucrainei la începutul anului 2022.

Beijingul a negat, de asemenea, orice implicare în incident. Ministerul de Externe al Danemarcei a declarat luni că este „în dialog permanent cu țările cele mai implicate în gestionarea acestui caz, inclusiv China”, fără a oferi detalii suplimentare.

Citește și