• Guvernul suedez, demers care ar putea face Codul Parental neutru din punct de vedere al genului.
  • Suedia este privită ca una dintre cele mai progresiste țări din Europa.
  • Conceptele de „mamă” și „tată” ar putea fi șterse din Codul Parental suedez.

Legislația cu privire la părinți nu este adaptată realității. Aceasta este opinia guvernului, care lansează acum o anchetă care va face Codul părinților neutru din punct de vedere al genului. Printre altele, suedezii vor trebui să analizeze posibilitatea adoptării propriului copil, după separare/divorț și dacă sunt necesare noi măsuri pentru a facilita viața familiilor cu mai mult de doi părinți, arată SVT News..

În 1 ianuarie 1950 a intrat în vigoare așa-numitul Cod parental. La acea vreme, legea cu privire la părinți se baza pe „familia nucleară tradițională cu mamă, tată și copii”. Din 2003, cuplurilor de același sex li s-a permis să adopte, dar acum guvernul vrea să revizuiască toate legile, inclusiv în ceea ce privește limba.

„Legea a fost modificată și modificată în diferite moduri, dar avem nevoie de o legislație adaptată la realitate. Astăzi, familiile pot arăta diferit, iar copiii se pot naște în moduri diferite”, a declarat ministrul egalității de gen Åsa Lindhagen la televiziunea publică SVT News.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Guvernul suedez a desemnat o anchetă specială pentru ca legislația națiunii să fie neutră din punct de vedere al genului, informează sursa citată. Printre altele, se așteaptă ca acest lucru să șteargă din Codul părinților concepte precum „tată” și „mamă”.

Deoarece căsătoria între persoane de același sex și adoptarea de către cupluri homosexuale și lesbiene sunt legale în Suedia, formularea legislației va fi supusă revizuirii.

Potrivit ministrului egalității de gen Åsa Lindhagen din Partidul Verde, cuvintele „mamă și tată” pot fi folosite „fără a îndeplini nicio funcție”.

Alte lucruri de investigat sunt posibilitatea adoptării fiecăruia dintre copii după o separare și modalitățile de încetare a drepturilor părintești.

„Ziua importantă pentru toate familiile curcubeu! Acum facem pași înainte pentru a adapta legislația la realitate. Familiile arată diferit, iar societatea nu ar trebui să discrimineze persoanele în funcție de gen sau orientare sexuală. Chiar atât de simplu!”, a scris Lindhagen pe Twitter, adăugând un steag curcubeu.

Åsa Lindhagen însăși este bisexuală și are doi copii cu o femeie, de care este acum separată. Propriul ei demers are scopul să-i ușureze pe ea și pe ceilalți „părinți curcubeu”.

„A trebuit să adopt în mod formal copilul pe care nu-l purtasem ca rudă și, desigur, este o situație foarte ciudată să-ți adopți propriul copil. De asemenea, aș putea simți o mare anxietate înainte ca adopția să fie completă, deoarece nu aveam drepturi legale”, A recunoscut Åsa Lindhagen la SVT.

Potrivit lui Lindhagen, există multe probleme pe care le pot întâlni familiile curcubeului. Printre altele, există familii în care mai mult de doi adulți își asumă responsabilitatea părintească.

„Acest lucru poate fi valabil și pentru familiile în care părinții trăiesc într-o relație heterosexuală și în care există un tată bonus sau o mamă bonus cu care copilul are o relație foarte strânsă”, a explicat Lindhagen.

Rezultatele anchetei vor fi raportate cel târziu în iunie 2022.

Suedia este privită ca una dintre cele mai progresiste țări din Europa în ceea ce privește drepturile LGBT și egalitatea de gen. Căsătoria între persoane de același sex este legală din 2009, în timp ce cuplurile homosexuale și lesbiene au putut să depună petiții pentru a adopta din 2003. În Eurobarometrul din 2019, 98% dintre suedezi credeau că persoanele gay și bisexuale ar trebui să se bucure de aceleași drepturi ca și persoanele heterosexuale, cele mai mari din Uniunea Europeana.