• Acordul are scopul îmbunătățirii situației de securitate din zona Mării Baltice.
  • Suedia nu este membră NATO.
  • Suedia îşi reconstruiește armata.

Suedezii vor încheia cu Norvegia și Danemarca un acord de colaborare în domeniul militar în vederea îmbunătățirii situației de securitate în zona Mării Baltice, relatează televiziunea suedeză TV4, citată de Reuters.

Suedia, care nu este membră NATO dar are strânse relații cu Alianța Nord-Atlantică, îşi reconstruiește armata, după decenii în care a neglijat acest aspect, pe fondul tensiunilor cu Rusia din ce în ce mai mari în zona Mării Baltice.

„În cazul unei situații de criză, vom fi în mod considerabil mult mai bine pregătiți dacă va exista o planificare coordonată în această regiune. La nivel practic, vom fi capabili să reacționăm mult mai rapid”, a declarat Carl Peter Hultqvist, ministrul suedez al Apărării.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Ştim că Rusia este dispusă să utilizeze forța militară pentru a-şi îndeplini obiectivele politice. Noi intensificăm cooperarea cu alte țări din regiune tocmai pentru a avea mai multe capacități de contracarare a crizelor şi a acțiunilor de perturbare”, a argumentat Carl Peter Hultqvist.