• Creșterea divagărilor și repetarea frazelor au fost remarcate ca simptome.
  • Aceste semne ar putea indica un declin cognitiv sau îmbătrânirea normală.
  • Acești experți au remarcat că Trump prezintă un tipar de vorbire numit „tangențialitate”.
  • Schimbările în vorbirea lui Trump ar putea fi atribuite mai multor factori, inclusiv îmbătrânirii naturale, somnului deficitar.

Trump vorbește pe limba simpatizanților săi și o face foarte bine. Mai mulți psihologi americani detectează însă un posibil declin cognitiv din cauza frecventelor divagări ale candidatului republican la Casa Albă. Aceștia au studiat discursurile republicanului.

Afirmațiile despre posibilele semne de declin cognitiv ale fostului președinte Donald Trump sunt făcute de mai mulți experți în domeniul psihologiei, memoriei și lingvisticii, care au fost intervievați de platforma de știri STAT, o organizație media concentrată pe domeniul sănătății. Analiza lor se bazează pe observațiile legate de schimbările în stilul de vorbire al lui Trump, în special din 2017 încoace.

Acești experți au remarcat că Trump prezintă un tipar de vorbire numit „tangențialitate”, care implică salturi frecvente de la un subiect la altul, fără conexiuni clare între ele. De asemenea, au observat o creștere a utilizării propozițiilor scurte, a ordinii confuze a cuvintelor și a digresiunilor prelungite. Comparând clipuri din 2024 cu cele din 2017, au constatat că aceste trăsături s-au accentuat.

Recomandări

CEARTĂ PE VILELE RAAPPS
SCHIMBĂ BANCA LA ȘCOALĂ
EMILY IN LONDON?
SHEERAN CÂȘTIGĂ
CONTINUĂ VACCINAREA
CE NU ȘTII NU TE DOARE

Care sunt îngrijorările psihologilor care studiază discursurile lui Trump?

Deși experții afirmă că nu pot emite un diagnostic fără o examinare oficială, aceștia consideră că aceste modificări ar putea fi semne ale unui declin cognitiv sau pur și simplu ale procesului natural de îmbătrânire.

Potrivit psihologului social James Pennebaker de la Universitatea din Texas, vorbirea lui Trump arată niveluri semnificativ scăzute de gândire analitică. Majoritatea candidaților la președinție obțin scoruri între 60 și 70 pe această metrică lingvistică, în timp ce scorurile lui Trump variază între 10 și 24, ceea ce este considerat neobișnuit de scăzut.

Pennebaker a observat o creștere semnificativă a gândirii de tip „totul sau nimic,” indicată de folosirea frecventă a cuvintelor precum „complet,” „niciodată” și „întotdeauna,” care ar putea sugera depresie și, de asemenea, este asociată cu declinul cognitiv.

Care mai pot fi cauzele acestor modificări în vorbire?

În același, timp, schimbările în vorbirea lui Trump ar putea fi atribuite mai multor factori, inclusiv îmbătrânirii naturale, somnului deficitar sau chiar unor afecțiuni precum ADHD.

Experți precum profesorul Andrew Budson de la Universitatea din Boston subliniază că lobul frontal, care este cel mai afectat de îmbătrânire, ar putea fi responsabil pentru aceste digresiuni și repetiții în vorbirea lui Trump. Fostul președinte susține că a obținut rezultate excelente la testele cognitive, dar aceste observații au declanșat discuții privind capacitățile sale în contextul campaniei pentru alegerile din noiembrie 2024.

Citește și