Summit extraordinar al UE, prin videoconferinţă, pe tema crizei din Belarus

Diplomat UE: "Bugetul şi Fondul de relansare nu pot fi aprobate prin videoconferință!”. UE vrea un summit cu prezență Sursa Foto: DPA Images / Etienne Ansotte
  • UE organizează un summit extraordinar pe tema crizei din Belarus
  • Charles Michel: „Voi convoca o întâlnire a membrilor Consiliului European, miercuri la ora 12.00 (13.00, ora României), pentru a discuta despre situaţia din Belarus”
  • Emmanuel Macron a cerut Uniunii Europene să susţină opoziţia din Belarus, care contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko

Liderii statelor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare se vor reuni miercuri, într-o sesiune extraordinară prin videoconferinţă, pentru a discuta despre situaţia din Belarus, anunţă preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

„Voi convoca o întâlnire a membrilor Consiliului European, miercuri la ora 12.00 (13.00, ora României), pentru a discuta despre situaţia din Belarus”, a anunţat Charles Michel prin Twitter.

„Cetăţenii Belarusului au dreptul de a decide asupra propriului viitor şi de a-şi alege liber liderul. Violenţele împotriva protestatarilor sunt inacceptabile şi nu pot fi permise”, a afirmat Charles Michel.

Germania, care deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a avertizat luni că va extinde sancţiunile asupra oficialilor din Belarus, în contextul acţiunilor de reprimare a protestelor.

La rândul său, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a îndemnat Uniunea Europeană să susţină opoziţia din Belarus. „Uniunea Europeană trebuie să se mobilizeze de partea sutelor de mii de cetăţeni ai Belarusului care protestează paşnic pentru a li se respecta drepturile, libertatea şi suveranitatea”, a declarat Emmanuel Macron duminică, potrivit cotidianului Le Figaro.

Cel puţin doi protestatari au murit, iar câteva mii au fost reţinuţi în cursul demonstraţiilor izbucnite după scrutinul prezidenţial din Belarus.

Consiliul Uniunii Europene a aprobat vineri impunerea de sancţiuni regimului de la Minsk.

Rusia a anunţat duminică dimineaţă că i-a transmis lui Aleksandr Lukaşenko disponibilitatea de a oferi asistenţă militară în caz de necesitate, în contextul protestelor.

Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat.