• Războiul din Ucraina a monopolizat toate summiturile mondiale.
  • Război, climă, foamete, sărăcie, sănătate – sunt printre temele discutat la întâlnirea liderilor din Grupul G7.
  • Germania este gazda. Cancelarul Olaf Scholz are aşteptări de la această reuniune – şi în ceea ce-l priveşte.

Războiul din Ucraina a monopolizat toate summiturile mondiale. Liderii G7 au încheiat discuțiile din Germania cu un comunicat lung de 28 de pagini.

În afară de invazie, a existat o referință la un club al mediului și promisiunea unei donații de 4 miliarde de dolari pentru Programul Alimentar Mondial. ONU ceruse însă 28 de miliarde. Restul de bani merg la înarmarea Ucrainei și la fonduri pentru reconstrucția țării.

Cel mai important lucru este că vrem să arătăm un front unit, din perspectiva G7, dar și să discutăm problema reconstrucției, din perspectiva Uniunii Europene. Avem nevoie de un Plan Marshall pentru Ucraina” , spune Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ
SOMN UȘOR, TRUMP!

Vom continua să sprijinim Ucraina și poporul ei pentru a obține fie o victorie completă, fie posibilitatea, la momentul ales de ucraineni, de a purta negocierea care fie ale lor, în condițiile lor„, afirmă Emmanuel Macron. Din Germania, șefii de state și guverne s-au mutat în Spania. La Madrid, NATO se pregătește de cel mai important summit din ultimele decenii.

Pe lista de priorități se ală menținerea unui front comun pentru sprijinirea Ucrainei, evitarea atragerii în conflict direct cu Rusia, securizarea țărilor baltice și cheltuieli mai mari pentru apărare.

Joe Biden va încerca să îl convingă pe Recep Erdogan să fie de acord cu aderarea Suediei și Finlandei, iar Forța de Reacție Rapidă va crește de la 40.000 de militari la 300.000.