Summit-ul de Pace din Elveția: Care sunt principalele concluzii la care au ajuns țările participante în ceea ce privește războiul din Ucraina

Singura soluție – încă o rezoluție! Cam asta este concluzia după două zile de summit în Elveția.

Declarația semnată de 80 din cele 93 de țări participante cer eliberarea prizonierilor de război și a copiilor ucraineni deportați ilegal în Rusia. În plus, securitatea alimentară nu trebuie militarizată. Asta în condițiile în care Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, a avut mult de suferit în ceea ce privește exporturile și aprovizionarea.

Documentul aprobat în Elveția reafirmă independența și suveranitatea teritorială a Ucrainei.

Iar pentru asta, Președintele Elveției, Viola Amherd, îi deschide ușa lui Putin și spune că, dacă vrea să participe la negocierile de pace, îl asigură că nu va fi arestat, în ciuda mandatului dat de Curtea Penală Internaţională.

Rusia și China au fost marii absenți ai Summitului de Pace. Cu toate acestea, Ministrul elvețian de Externe spune că multe dintre deciziile luate nu pot fi puse în practică fără participarea Rusiei.

Și în timp ce toată floarea cea vestită a strâns rândurile în Elveția pentru primul Summmit de Pace dedicat exclusiv Ucrainei, România a fost reprezentată de Ministrul de Externe, Luminița Odobescu. Klaus Iohannis a fost unul dintre puținii șefi de stat din regiune care nu au participat, deși, nu a avut nimic pe agenda oficială.

Exit mobile version