- Jens Stoltenberg: Ucraina va adera la NATO la momentul potrivit.
- NATO: Nu vom recunoaşte anexările ilegale ale Rusiei în Ucraina.
- America va staţiona rachete de croazieră Tomahawk în Germania.
Prietenul la nevoie se cunoaște. Chiar dacă Ucraina nu intră acum în NATO, Jens Stoltenberg – secretarul general al Alianței Nord Atlantice – l-a asigurat pe Zelenski că are ușa NATO deschisă.
„În această lume periculoasă, prietenii și partenerii sunt mai importanți ca niciodată”. În timp ce Ucraina continuă reformele necesare pentru aderare, noi vom continua să o sprijinim pe calea ireversibilă de aderare la Alianță. Munca pe care o facem împreună ne asigură că atunci când va fi momentul potrivit, Ucraina ni se poate alătura fără întârzieri. Întrebarea nu e „Dacă?”, ci „Când?”, a spus Jens Stolbenberg – secretarul general al Alianței Nord Atlantice – în a doua zi a summit-ului de la Washington.
Membrii alianței au stabilit că nu-și mută nicio clipă atenția de la atacurile Rusiei, și vor susține, în continuare, militar Ucraina, dar nici nu vor întreprinde vreo acțiune radicală împotriva lui Putin. Asta pentru a reduce riscurile și a preveni escaladarea, însă anexările trupelor lui Putin pe teritoriul ucrainean rămân ilegale, inclusiv Crimeea – a mai spus Stoltenberg. NATO a ridicat tensiunea în Rusia – după ce a anunțat că America va staţiona rachete de croazieră Tomahawk în Germania pentru a întări capacitatea de descurajare militară a NATO în Europa.
„Fără nervi, fără emoţii, vom dezvolta, în primul rând, un răspuns militar la noua ameninţare. Aceste acţiuni vizează în primul rând să dăuneze securităţii ţării noastre”, a spus viceministrul de externe din Rusia – Serghei Riabkov.
Pe lista discuțiilor de la summit-ul NATO – a fost și marele pericol al Americii – China. Apropierea dintre Rusia și China e o îngrijorare pentru NATO. China a devenit un susţinător decisiv al efortului de război al Rusiei în Ucraina, iar Beijingul continuă să reprezinte o provocare sistemică pentru Europa şi pentru securitate – este concluzia la care au ajuns liderii NATO – care nu au trecut cu vederea nici Iranul – ale cărui acțiuni afectează securitatea euro-atlantică.