- Acordul Mercosur ar crea cea mai mare zonă de liber schimb de pe planetă.
- Agricultorii europeni denunță produse care nu au standarde că cele din Europa.
- Liderii lumii se reunesc la Rio de Janeiro : Biden, Macron, Xi, Modi.
Organizat mâine și poimâine la Rio de Janeiro în Brazilia, G20 reunește cei mai influenți șefi de stat ai lumii pentru a discuta probleme economice majore precum acordul de liber schimb dintre UE și Mercosur sau așteptata creare a unei Alianțe globale împotriva foametei.
Advertisment
Care este miza summitului de anul acesta ?
Președintele brazilian Lulă a anunțat la sfârșitul lunii iulie propunerea de alianță globală pentru combaterea foametei și a sărăciei. Ceremonia de deschidere a G20 de mâine va marca prin urmare lansarea acestei inițiative.
Foarte fierbinte însă, în special pentru agricultorii europeni, este găsirea unui acord între UE și Mercosur
În discuție de 20 de ani, un acord între țările UE și cele din America Latină din Mercosur (Brazilia, Argentina, Paraguay, Uruguay și Bolivia) ar trebui pus din nou pe masă la G20.
Uniunea Europeană ar dori să stabilească un tratat de liber schimb, adică un parteneriat comercial pentru a facilita circulația mărfurilor și serviciilor cu blocul sud-american. Aceasta ar crea cea mai mare zonă de liber schimb de pe planetă, cu o piață care cuprinde 780 de milioane de oameni.
Recomandări
De altfel, acest acord ar elimina peste 90% din taxele vamale dintre piața europeană și cea a Mercosur pe numeroase produse industriale și agricole, cu un volum total de pâna la 45 de miliarde de euro de importuri și exporturi pe an. Agricultorii europeni protestează însă, din cauza concurenței ilegare. Ei se tem că vă deschide ușa către importuri masive și prețuri mai competitive la produse care nu îndeplinesc aceleași standarde de mediu și sociale că cele originare din Europa.
La summitul pentru climat, principalii lideri ai planetei au fost absenți. Sunt mai interesați de evoluțiile economice?
Fară îndoială, pentru aici vor fi prezenți. Joe Biden profita de ocazie că să își ia rămas bun de la omologii sai, însă sosirea lui Trump la Casa Alba redistribuie cărțile. Iar șefii marilor economii ale lumii se observă reciproc și fac jocuri de culise.
Brazilia a pretinde că este o țară în curs de dezvoltare. Însă în chestiuni geopolitice a fost întotdeauna destul de aproape de Statele Unite. Asistăm poate astăzi la o repoziționare a Braziliei, care se îndepărtează de puterile occidentale.
Această „repoziționare” este observată foarte îndeaproape de China. Xi Jinping s-a întâlnit în Peru, la un summit al Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific, cu Joe Biden. Lumea a „intrat într-o nouă perioadă de turbulențe și transformare ”, a explicat președintele chinez Înaintea G20, mass-media chineză vede comerțul cu țările din America Latină că alternativa, pe măsură ce occidentul se închide. China a devenit partenerul comercial principal al majorității statelor din regiune.
Cum se poziționează liderii cei mai importanți în acest joc de scaune muzicale?
Beijingul își propune să-și întărească legăturile cu aceste așa-numite țări din „Sudul Global”, considerate potențiali parteneri în refacerea sistemului global moștenit de la al Doilea Război Mondial și dominatat de Statele Unite și aliații săi.
India nu pare îngrijorată de revenirea lui Trump la Casa Albă. Modi și Trump au format în timp o relație personală puternică. Încrederea a crescut odată cu numirea lui Marco Rubio în funcția de secretar de stat. El este promotorul un proiect de Cooperare în Apărare SUA-India”, pentru a contracara influența Chinei în Asia-Pacific.
Însă India continuă să mențînă cele mai bune relații cu Rusia, furnizorul său istoric de arme și acum principalul furnizor de petrol. Vom vedea în zilele următoare cine câștigă acest joc de poker planetar.
Citește și
- Cum arată vremea săptămâna viitoare? Temperaturile cresc, dar vei avea parte și de ploi, ninsori și vânt puternic
- Cine a fost Béla Károlyi, antrenorul care a făcut-o celebră pe Nadia Comăneci
- Peste 10.000 de tineri au susținut astăzi examenul de rezidențiat. 5.000 de candidați concurează pentru 4.000 de locuri în spitale
Partenerii noștri