• Summitul G20 are loc pentru prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina din februarie.
  • Summitul a început mai devreme în cursul zilei cu un apel al președintelui indonezian Joko Widodo la unitate.
  • Un semn pozitiv în ajunul summitului a fost o întâlnire bilaterală de trei ore între președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a spus marți liderilor celor mai bogate națiuni din lume că a sosit momentul să oprească războiul Rusiei în țara sa, în cadrul unui plan de pace pe care l-a propus.

El s-a adresat prin legătură video liderilor din G20, care s-au reunit pentru un summit pe insula indoneziană Bali, care este umbrit de războiul din Ucraina și de îngrijorările legate de inflația globală, securitatea alimentară și energetică. Zelenski a declarat că războiul ar trebui să se încheie în mod corect și pe baza Cartei ONU și a dreptului internațional”.

El a cerut restabilirea siguranței radiațiilor” în ceea ce privește centrala nucleară din Zaporojie, introducerea unor restricții de preț pentru resursele energetice rusești și extinderea unei inițiative de export de cereale. De asemenea, a cerut eliberarea tuturor prizonierilor ucraineni.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Vă rog să vă alegeți calea pentru conducere – și împreună vom implementa cu siguranță formula de pace”, a spus el. Summitul a început mai devreme în cursul zilei cu un apel al președintelui indonezian Joko Widodo la unitate și la acțiuni concrete pentru a repara economia globală, în pofida divergențelor profunde legate de război.

Nu avem altă opțiune, colaborarea este necesară pentru a salva lumea”, a spus el. G20 trebuie să fie catalizatorul pentru o redresare economică incluzivă. Nu ar trebui să împărțim lumea în părți. Nu trebuie să permitem ca lumea să cadă într-un alt război rece.” G20, din care fac parte țări de la Brazilia la India, Arabia Saudită și Germania, reprezintă peste 80% din produsul intern brut mondial, 75% din comerțul internațional și 60% din populație.

Un semn pozitiv în ajunul summitului a fost o întâlnire bilaterală de trei ore între președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping, în cadrul căreia cei doi lideri s-au angajat să comunice mai frecvent, în ciuda numeroaselor diferențe.

Întâlnirea de luni a fost prima dată când cei doi s-au întâlnit personal de când Biden a devenit președinte, iar discuțiile au părut să semnaleze o îmbunătățire a relațiilor dintre cele două superputeri, după o spirală descendentă în ultimele luni.

Summitul G20 are loc pentru prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina din februarie, pe care Moscova a descris-o drept o operațiune militară specială”.