- UE a impus până acum, 6 pachete de sancțiuni împotriva Rusiei.
- Boris Johnson anunță că UK va continua să sprijine Ucraina.
- A început summitul G7 de la Munchen, unde, timp de trei zile, liderii marilor puteri discută despre războiul din Ucraina și situația economică globală.
A început summitul G7 de la Munchen, unde, timp de trei zile, liderii marilor puteri discută despre războiul din Ucraina și situația economică globală.
UE a impus până acum, 6 pachete de sancțiuni împotriva Rusiei. Boris Johnson anunță că UK va continua să sprijine Ucraina.
La întâlnire este prezent și Joe Biden, care vrea un front cât mai unit, împotriva lui Putin.
„Sunteți cei mai rapizi și cei mai apropiați aliați ai noștri și trebuie să ne asigurăm că vom rămâne împreună, să continuăm să lucrăm la provocările economice cu care ne confruntăm. Dar, cred că le vom depăși și vom ieși mai puternici”, a declarat Joe Biden, președintele SUA.
„Partea bună este că am reușit să rămânem uniți, ceea ce evident, Putin nu se aștepta niciodată”, notează Olaf Scholz, cancelarul Germaniei
Despre unitate vorbește și premierul Marii Britanii, care face un apel la liderii G7 să nu abandoneze Ucraina. De asemenea, le cere aliaților să nu facă presiuni asupra lui Zelenski de a ceda teritorii ucrainene, în schimbul încetării focului.
„Pentru a proteja acea unitate, pentru a o face să funcționeze, trebuie să avem discuții cu adevărat sincere despre implicațiile a ceea ce se întâmplă, despre presiunile pe care le simt prietenii și partenerii noștri și pe care le simte populația. Fie că sunt costurile energiei sau ale hranei lor sau orice altceva”, a declarat Boris Johnson, premierul Marii Britanii.
Și președintele Consiliului European dă asigurări că sprijinul pentru Ucraina va continua.
Iar la summitul de la Munchen este așteptat și cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
„Primul lucru pe care îl pot confirma este că vom discuta în orele următoare, această propunere de a pune în aplicare un mecanism tehnic care ar avea ca efect o plafonare, în special asupra serviciilor care sunt legate de petrol, transport sau asigurări, Dar, vreau să detaliem și să perfecționăm”, a spus președintele Consiliului European.
Liderii G7 vor să interzică și importul de aur din Rusia, ceea ce va duce la pierderi de zeci de miliarde de dolari, pentru Kremlin, bani care până la urmă ajută la finanțarea războiului.
„Banca Centrală a făcut un stoc de aur senificativ și, în condițiile blocării accesului Moscovei pe piețele internaționale, folosește această rezervă, în acest moment, pentru a ajuta economia și inclusiv intervenția militară din Ucraina”, a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României.