- Summitul NATO de la Washington are loc în perioada 9-11 iulie.
- NATO va anunța un pachet de ajutor pentru Ucraina, care va fi compus din 5 elemente.
- Stoltenberg: „Pachetul este menit să sprijine aderarea Ucrainei, nu să o înlocuiască”.
„Pregătim limbajul exact prin care să exprimăm că Ucraina va deveni membru NATO, și cum progresăm în această direcție”, a spus Stoltenberg, citat de USA TODAY.
Advertisment
Discuția privind aderarea Ucrainei la NATO vine după declarațiile fostului Președinte al SUA Donald Trump, potrivit cărora „ar încheia rapid războiul din Ucraina dacă ar fi reales în noiembrie”.
Trump a sugerat, de asemenea, că discuțiile privind aderarea Ucrainei reprezintă o provocare la adresa Rusiei.
Recomandări
Aliații NATO plănuiesc să anunțe un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în cadrul summitului din 9-11 iulie, summit care va reuni la Washington liderii a peste 31 de națiuni, inclusiv Președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Acest nou ajutor ar fi compus din 5 elemente, a spus Stoltenberg: antrenament pentru ucraineni cu un centru de comandă în Germania și centre logistice în partea estică a Alianței; o promisiune financiară de a continua să sprijine Ucraina cu „o bază minimă” de 43 de miliarde de dolari în combinație cu ajutor militar în decursul anului viitor; livrarea mai multor arme, muniții și o creștere „substanțială” în capabilitățile de apărare aeriană, acorduri bilaterale de securitate, precum pactul de 10 ani cu SUA anunțat luna trecută, și noi programe care să ajute forțele armate ale Ucrainei să devină complet interoperabile cu NATO.
Cele 5 măsuri „constituie o punte către apartenență”, alături de limbajul din comunicatul Summitului, care exprimă că Ucraina „se apropie de apartenența la NATO”, a spus Stoltenberg.
„Limbajul privind apartenența este una dintre problemele rămase”, a recunoscut Stoltenberg. „Așa că negociem acum. Am încredere că vom găsi o soluție”.
Reprezentantul Parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanchuk, a spus luni dimineața într-un interviu exclusiv cu USA TODAY că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană, muniție și avioane de luptă.
„Acesta este un pachet foarte puternic și acest lucru se aplică și acordurilor bilaterale de securitate pe care Ucraina le-a semnat deja cu câteva țări”, a spus Stoltenberg. „Dar un lucru pe care toți trebuie să-l înțelegem este că acest pachet este un pachet care trebuie să acționeze ca un sprijin pentru Ucraina în procesul de aderare la NATO, nu ca un înlocuitor al aderării la NATO”.
Un oficial înalt al Administrației de la Casa Albă le-a spus reporterilor că „un limbaj foarte puternic” va fi folosit în comunicatul Summit-ului, care va amplifica poziția Președintelui Joe Biden că Ucraina va adera la NATO.
Duminică seara, un oficial american a spus pentru USA TODAY că Administrația Biden a fost de acord cu includerea cuvântului „ireversibil” la condiția „specială” că Ucraina întrunește toate obligațiile necesare pentru a fi membru NATO.
Pentru ca SUA să aprobe aderarea Ucrainei la NATO, războiul cu Rusia ar trebui să se încheie, iar Ucraina ar trebui să adopte reforme suplimentare anti-corupție, a spus alt oficial.
Stefanchuk a spus că Ucraina a făcut aceste reforme. Ca reprezentant al Parlamentului, a spus că va face tot ce-i stă în putință pentru a accelera procesul.
„Suntem deschiși la propunerile și sugestiile venite din partea partenerilor noștri, care ne vor ajuta nu numai să luptăm cu corupția, dar să și construim și să întărim statalitatea ucraineană”, a adăugat el.
NATO preia de la Statele Unite coordonarea asistenței de securitate pentru Ucraina. Scopul este de a „crea un cadru instituțional mai previzibil și mai robust pentru sprijin” pe termen lung, a spus Stoltenberg.
Trump – marea amenințare pentru NATO
Trump a spus în repetate rânduri că va opri războiul dacă-l învinge pe Biden.
„Se moare. Mor ruși, mor ucraineni” a spus Trump la dezbaterea cu Biden. „Vreau să nu mai moară. Și o să fac asta în 24 de ore”.
Președintele rus Vladimir Putin a spus că îl crede pe Trump sincer, dar nu știe ce planuri are.
Trump nu a dat detalii privind modul în care ar aborda problema. O propunere ar fi, potrivit aliaților săi, să amâne aderarea Ucrainei la NATO și să negocieze cu Rusia.
Sub un astfel de scenariu, Ucraina ar fi avertizată că va primi mai multe arme din partea SUA dacă acceptă discuțiile de pace, în timp ce Rusiei i s-ar spune că dacă refuză negocierile, atunci SUA vor spori sprijinul pentru Ucraina.
„Acum e momentul să ne așezăm la discuții”, a spus Locotenentul General în retragere Keith Kellogg, care a fost șef în Consiliul Național de Securitate, în timpul Administrației Trump.
„Ucrainei, SUA ar trebui să-i spună astfel: Dacă accepți să negociezi, vom continua să te sprijinim, dacă nu, schimbăm foaia”, a spus Kellog, care e un apropiat al lui Trump și comunică regulat cu campania sa.
„Iar mesajul către Rusia ar trebui să fie astfel: Dacă negociezi, putem să încetăm să ucidem și putem discuta aderarea Ucrainei la NATO. Dacă nu negociezi, vom sprijini Ucraina la un nivel mult mai mare, atât de mare încât să sprijinim distrugerea armatei ruse în Ucraina”, a mai spus el.
Alți analiști pun la îndoială dacă o asemenea abordare ar fi înțeleaptă.
Rose Gottemoeller, care a fost adjunct al secretarului general la NATO în timpul Administrației Trump, a avertizat că o asemenea abordare ar trimite mesajul greșit nu doar către Putin, dar și către lideri precum Xi Jinping și Kim Jong-Un.
„Ar trimite mesajul că agresiunea este răsplătită”, a spus Gottemoeller, care acum este profesor la Universitatea Stanford din California.
„Acesta NU este un mesaj pe care un Președinte american să vrea să-l trimită oricui în lume, PUNCT”, a spus el. „Cred că e un mesaj care ar stârni violența, agresiunea în alte părți ale lumii”.
„Să-i spui Ucrainei că nu poate adera la NATO și să-i spui Rusiei că poate păstra câteva teritorii pe care le-a furat ar garanta un viitor război Rusia-Ucraina”, a spus John Herbst, care a fost ambasadorul SUA în Ucraina în timpul lui George W. Bush și care acum este directorul principal al Centrului Eurasia al Consiliului Atlantic.
„Omul care a pus la punct un asemenea scenariu, Trump, ar părea un mare fraier”, a spus el.
Herbst spune că o asemenea abordare ar avea un impact asupra intereselor SUA în Pacificul de Vest.
„Nu e accidental că Japonia, Coreea de Sud, Taiwan au subliniat importanța înfrângerii lui Putin în Ucraina – au făcut-o pentru a-l descuraja pe Xi Jinping în Taiwan”, a spus Herbst. „Miza merge dincolo de securitatea europeană și de interesele critice ale Americii pentru securitatea europeană”, a adăugat el.
Indiferent de limbajul care va fi folosit în ceea ce privește aderarea, aliații vor anunța măsuri concrete privind NATO, a spus Stoltenberg.
„Substanța pachetului nostru va adânci și întări cooperarea noastră de securitate cu Ucraina”, a spus Stoltenberg. „Și cred că acum ne aflăm într-un moment revelator, ținând cont că am putut să cădem de acord cu privire la toate aceste elemente ale pachetului de securitate”.
Citește și
- Cipurile implantate în mână devin tot mai populare. O influenceriță de pe TikTok face plăți prin implant / Reacțiile oamenilor: „Trăim vremurile de apoi”
- Trump acordă primul interviu după dezbaterea cu Biden, la „Hannity”. Democrații sunt tot mai demoralizați după dublul eșec al lui Biden
- Zelenski solicită o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU după atacul aerian „masiv” al Rusiei asupra spitalului de copii
Partenerii noștri