• Un român a fost prima persoană amendată pentru lipsa documentului.
  • Până acum, Italia a vaccinat 85% din populație cu schema completă.
  • Amenda pentru lipsa documentului în autobuz sau metrou ajunge la 1.000 €.

Începând de luni, persoanele nevaccinate din Italia se confruntă cu restricții mai dure de acces la anumite servicii, în condițiile în care guvernul înăsprește normele menite să reducă rata de infectare. Conform The Local.it, super Green-Pass-ul a intrat în vigoare în Italia, iar documentul care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală este obligatoriu până pe 15 ianuarie, pentru accesul în restaurante, cinematrografe, teatre și pe stadioane. Tot de luni, cei care călătoresc cu autobuzul sau metroul trebuie să prezinte certificatul verde clasic, care poate fi obținut și în baza unui test antigen negativ.

Versiunea de bază a certificatului verde, care poate fi obținută și în cazul unui rezultat negativ la test, va fi acceptată în continuare la locul de muncă și în transportul public. De asemenea, pentru prima dată, va fi necesară în hoteluri. Luni persistau îndoielile cu privire la modul în care vor fi aplicate regulile în transportul public, în special la orele de vârf. Unele activități, cum ar fi servirea unei cafele la barul unei cafenele și luarea mesei în aer liber, sunt permise fără niciun fel de permis verde.

Poliția face controale în punctele principale ale transportului în comun

„De astăzi, odată cu aplicarea noilor măsuri, facem controale în principalele puncte ale transportului local pentru a verifica dacă pasagerii au certificatul de sănătate necesar. Am detașat peste 100 de agenți ai poliției locale din Roma în fiecare tură pentru controale, iar până acum cetățenii au fost foarte cooperanți, a trebuit să amendăm o singură persoană în Piața Flaminio”, transmise adjunctul șefului poliției din Roma.

De altfel, prima victimă a polițiștilor italieni a fost chiar un român. Bărbatul tocmai coborâse din autobuz când carabinierii i-au cerut să le arate certificatul verde. A motivat absența documentului cu argumentul că se va vaccina peste câteva zile, însă n-a scăpat de amenda de 400 de euro.

Recomandări

IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS
EU SUNT MIC, NU FAC NIMIC