• 20% din banii de campanie din SUA vin de la superbogați.
  • Elitele americane trimit o treime din fondurile de campanie ale lui Trump.
  • Mai mulți executivi din tech l-au contactat recent pe Trump, scrie CNN.
  • Candidații la Casa Albă n-au vizitat niciun stat neoscilant, din august.
  • France24: Europa încearcă să se protejeze de un nou mandat Trump.

Drumul către Casa Albă e pavat cu dolarii miliardarilor americani. 700 mil. $ din cei aproape 4 mld. cu care-si fac campanie Trump şi Kamala vin de la marii donatori – ultra-bogatii din SUA. Fostul președinte american se bazează mai mult pe banii elitelor – o treime din fondurile de campanie vin de la miliardari, față de 6% în cazul Kamalei.

Mize mari pentru zile bune în următorii 4 ani, dar nu doar banii contează – executivii din Big Tech vor să-i intre pe sub piele lui Donald Trump, scrie CNN. Şefii Apple, Google sau Meta au încercat să intre în contact cu fostul preşedinte în ultima perioadă.

Mark Zuckerberg l-a sunat în această vară după prima tentativă eșuată de asasinat asupra lui Trump, în timpul căreia CEO-ul Meta i-a spus candidatului republican că admiră modul în care a gestionat împușcăturile și i-a urat o recuperare rapidă, a declarat o persoană familiarizată cu conversația.

Recomandări

CINE E VINOVAT
CINE E SUSIE WILES?
ȘTII DE VREME?
PACIENȚII VIN ÎN ROMÂNIA
MISIUNE ÎN AMSTERDAM
NO MORE SOCIAL MEDIA

Dar lupta se dă tot la firul ierbii. Ultimele zile de campanie îi prinde pe cei doi candidați în statele swing, în fața alegătorilor de rând. Zero vizite în 36 de state neoscilante, din august încoace, pentru cei doi contracandidați, potrivit Axios.

Cei doi candidați sunt umăr la umăr, dar Kamala conduce la bani – a strâns 2,2 mld.$ (cu tot cu Biden), iar Trump a ajuns la 1,7 mld.$.

Cine poate dona pentru campaniile prezidențiale?

Comisia Electorală Federală are reguli stricte cu privire la cine poate și cine nu poate contribui la campanii.

Doar cetățenii americani sau posesorii de green card pot contribui la o campanie prezidențială. Ceea ce înseamnă că cetățenii străini nu au voie să doneze sub nicio formă.

Pentru cei care pot dona, există limite pentru sumele pe care le pot oferi.

Contractorii guvernamentali, corporațiile, băncile naționale, sindicatele și organizațiile nonprofit sunt, de asemenea, blocate de la a contribui direct la bugetul candidaților sau al partidelor în alegerile federale.

Citește și