Surse: Guvernul ia în calcul relaxarea noilor restricții. Precizările făcute de Florin Cîțu

carantina Mediafax Foto
  • Noile restricții au intrat în vigoare duminică, 28 martie 2021.
  • La nici o zi după aplicarea lor, noile restricții ar putea fi relaxate, potrivit unor surse guvernamentale.
  • Însă, totul depinde de evoluția numărului de cazuri și propunerile care vin de la Ministerul Sănătății.
  • Ulterior, premierul Cîțu a făcut precizări pe asteastă temă.

UPDATE: „Referitor la informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la „relaxarea restricțiilor” adoptate de Guvern, fiind citate surse guvernamentale, facem următoarele precizări:

Nu sunt avute în vedere în acest moment, pentru perioada imediat următoare, revizuirea/modificarea măsurilor adoptate. Menționăm faptul că aceste măsuri sunt raportate la incidența fiecărei localități printr-un mecanism prezentat public, iar retragerea acestora depinde de reducerea nivelului de răspândire a virusului la nivelul localității.

În ceea ce privește perspectiva unor măsuri de natură a permite desfășurarea unor tipuri de activități, menționăm că nu sunt adoptate decizii în acest sens și nu vizează perioada imediat următoare. La nivel guvernamental se desfășoară consultări și analize referitoare la momentul în care rata de răspândire a virusului la nivel național va fi redusă semnificativ și doar în acest context, într-un interval de câteva luni de zile, vor putea fi puse în discuție condițiile pentru desfășurarea anumitor tipuri de activități”, sunt precizările făcute de Florin Cîțu.

Știrea inițială

Surse guvernamentale susțin că Executivul ar putea reveni asupra măsurii de închidere a magazinelor la ora 18:00, dacă se va constata că măsura duce la aglomerarea acestora. În ceea ce privește restaurantele, sălile de sport sau concertele, restricțiile ar putea fi relaxate dacă se va conveni asupra testării înainte a clienților.

Însă, totul depinde de evoluția numărului de cazuri și propunerile care vin de la Ministerul Sănătății, care până acum a pledat pentru măsuri extrem de dure.

Duminică, 28 martie 2021, au intrat în vigoare noile restricții. De la ora 18.00 vor fi închise magazinele și toți operatorii economici care desfașoară activități de comerț/prestări servicii în spații închise și /sau deschise, publice și/sau private, iar de la ora 20.00 intră în vigoare carantina de noapte. Aceste măsuri sunt în vigoare de duminică în toate localitățile în care rata de infectare a depășit 4 la mia de localități și se aplică în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. În localitățile cu rata de infectare de peste 7,5, aceste restricții se aplică pe toată durata săptămânii.