• Liderul USR a declarat că își retrage candidatura pentru șefia Camerei Deputaților
  • Dan Barna spune că îl propune pe Cătălin Drulă pentru această funcție, în speranța că negocierile cu PNL vor fi deblocate
  • Dan Barna le-a propus lui Ludovic Orban și Kelemen Hunor să ocupe funcția de vicepremier, alături de el
  • Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor s-au întâlnit la Vila Lac după anunțul lui Barna
  • Surse liberale au confirmat pentru Aleph News că Ludovic Orban e din nou în cărți pentru preluarea funcției de premier

Orban vrea să fie din nou prim-ministru, USR PLUS se gândește

UPDATE 18:50. Orban a pus pe masă o ofertă care i-a șocat pe aliații lui. Acesta dorește să pună din nou mâna pe funcția de premier, urmând ca funcția de președinte a Camerei Deputaților să îi revină lui Dan Barna.

Ludovic Orban este în prezent președintele Camerei Deputaților, funcție pe care și-o dorește Dan Barna, liderul USR PLUS. Dacă acesta devine din nou premier și obține susținerea partidului pentru a-l retrage pe Cîțu, funcția pe care Barna o dorește va rămâne liberă.

Cei de la USR PLUS ar fi cerut un timp de gândire pentru a decide cum să procedeze în această situație.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Este luată în calcul și varianta cu un prim-ministru tehnocrat. În acest caz, tot Ludovic Orban va rămâne la șefia Camerei Deputaților.

Surse USR confirmă propunerea și spun că partidul o va analiza, chiar dacă există opoziție la acest scenariu. „Ar fi greu de vândut după ce Orban și-a dat demisia acum o săptămână.”

Negocierile de marți, de la Vila Lac, fără rezultat

UPDATE 16:50. „Negocierile s-au blocat, liberalii vor în continuare şefia Camerei Deputaţilor pentru Ludovic Orban şi merg în continuare cu Florin Cîţu pentru funcţia de premier”, spun surse participante la negocieri pentru MEDIAFAX.

Potrivit surselor citate, următoarea rundă de negocieri va avea loc joi, iar discuţiile vor fi reluate în formatul iniţial, cu cele trei echipe de negociere – program de guvernare, Parlament şi structura guvern.

La discuţiile de marţi, de la Vila Lac, au fost prezenţi Ludovic Orban, Kelemen Hunor, Dan Barna şi Dragoş Tudorache.

Întâlnirea a avut loc după ce Dan Barna a propus ca liderii celor trei partide din viitoarea coaliţie să intre împreună în guvern ca vicepremieri.

Întâlnire restrânsă între Orban, Barna și Hunor

UPDATE 14:40. Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor s-au întâlnit, în cadru restrâns, la Vila Lac, pentru a discuta în continuare despre formarea coaliției de guvernare.

Dacian Cioloș nu participă, pentru că este la Bruxelles. Dragoș Tudorache, din partea PLUS, ia parte la negocieri.

Dan Barna renunță la candidatura pentru șefia Camerei Deputaților

Dan Barna, liderul USR, a declarat că renunță la candidatura pentru șefia Camerei Deputaților. Acesta a spus că îl propune pe Cătălin Drulă, în speranța că negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare cu PNL și UDMR vor fi deblocate.

„Ultimele zile ne-au arătat cât de ușor se poate aluneca în logica vechilor coaliții de conjunctură. E de neacceptat pentru că erodăm încrederea oamenilor. USR PLUS vrea negocierea unui program de guvernare. Se percepe că suntem în situația unui blocaj din cauza unor amibții ale liderilor partidelor. Nu este despre poziții, ci despre o alocare echilibrată a funcțiilor pentru ca această coaliție să funcționeze.

USR PLUS îl propune pe Cătălin Drulă pentru conducerea Camerei Deputaților. Îi propun lui Ludovic Orban și lui Kelemen Hunor să intrăm împreună în acest guvern ca vicepremieri ca exemplu de responsabilitate. Va fi un guvern serios, credibil, care nu va mai avea nevoie de comitete și comiții”, a spus Dan Barna, într-o conferință de presă.

Ieri au avut loc consultări la Cotroceni, unde fiecare partid politic a făcut câte o propunere pentru funcția de premier.

Partidele au anunțat că vor relua negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare.