• Electricitate în Europa: pentru prima dată sursele regenerabile au depășit combustibilii fosili
  • Un raport a constatat că sursele regenerabile de energie au livrat 38% din electricitate anul trecut
  • Schimbarea are loc pe măsură ce alte surse, cum ar fi energia eoliană și solară, au crescut în Uniunea Europeană

Europenii au obținut mai multă electricitate din surse regenerabile decât din combustibili fosili, pentru prima dată anul trecut, potrivit unui raport anual al Ember și Agora Energiewende, citat de CNN.

Raportul, care urmărește sectorul energetic al UE din 2015, a constatat că sursele regenerabile de energie au livrat 38% din electricitate anul trecut, comparativ cu 37% furnizate de combustibilii fosili.

Schimbarea are loc pe măsură ce alte surse, cum ar fi energia eoliană și solară, au crescut în Uniunea Europeană. Ambele resurse s-au dublat aproape din 2015 și, începând cu anul trecut, au reprezentat o cincime din producția de energie electrică în țările UE, se arată în raport. Acesta este și motivul pentru care energia din cărbune a scăzut cu 20% anul trecut, reprezentând doar 13% din energia electrică generată în Europa.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

„Creșterea rapidă a energiei eoliene și solare a forțat căderea cărbunelui, dar acesta este doar începutul”, a declarat Dave Jones, analist senior în domeniul energiei electrice pentru Ember și autor principal al raportului, într-un comunicat.

„Europa se bazează pe energie eoliană și solară pentru a se asigura că nu numai cărbunele va fi eliminat treptat până în 2030, ci și pentru a elimina treptat emisiile de gaze, pentru a înlocui centralele nucleare închise și pentru a satisface creșterea cererii de energie electrică.”

Măsurile de blocare pe fondul pandemiei de Covid-19 de anul trecut au dus la o cerere mai mică de energie electrică pe tot globul. Cererea europeană a scăzut cu 4% în 2020, potrivit raportului, care a spus că pandemia nu a influențat creșterea surselor de energie regenerabile. Din 2015, emisiile au înregistrat un declin istoric în Europa, care a devenit cu 29% mai curată, se menționează în raport.

Schimbarea vine după angajamentele luate de liderii UE luna trecută de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% față de nivelurile din 1990 până în 2030.