• În alegerile de la jumătatea mandatului din SUA, cinci state, inclusiv Michigan, au adoptat măsuri electorale pentru a proteja accesul la avort.
  • Dacă Michigan ar fi interzis avortul, cercetătorii de la Universitatea din Colorado Boulder au descoperit că rata mortalității materne din acest stat ar fi putut crește cu 25%.
  • Michigan a fost unul dintre cele cinci state care au avut avortul pe buletinul de vot la alegerile de la mijlocul mandatului.

După luni de bătălii în instanță și de incertitudine în ceea ce privește dreptul la avort, statul Michigan, un stat din SUA, a adoptat o măsură electorală care va înscrie drepturile reproductive în constituția sa. Măsura, care face parte din alegerile de la mijlocul mandatului de marți, restabilește efectiv drepturile care au fost puse sub semnul întrebării în iunie, când Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat Roe vs. Wade, decizia istorică din 1973 care a protejat accesul la avort timp de aproape o jumătate de secol. Susținătorii măsurii, cunoscută sub numele de Propunerea 3, au adunat un val de susținere, strângând mai multe semnături decât orice altă inițiativă electorală din istoria statului pentru a supune problema la vot.

Am salvat vieți prin adoptarea acestei măsuri în Michigan”, a declarat Darci McConnell, o purtătoare de cuvânt a Reproductive Freedom for All, grupul care a inițiat Propunerea 3.

Măsura va bloca, de asemenea, aplicarea unei legi de stat din 1931 care interzicea avortul, cu excepția cazului în care acesta este destinat să salveze viața părintelui. Dacă Michigan ar fi interzis avortul, cercetătorii de la Universitatea din Colorado Boulder au descoperit că rata mortalității materne din acest stat ar fi putut crește cu 25%. Această rată ar fi fost semnificativ mai mare în cazul femeilor de culoare, care se confruntă deja cu rate disproporționat de ridicate de mortalitate maternă în SUA.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Michigan a fost unul dintre cele cinci state care au avut avortul pe buletinul de vot la alegerile de la mijlocul mandatului, iar toate cele cinci state au votat în favoarea accesului la avort. Rezultatul era de așteptat în state cu înclinații de stânga, precum California și Vermont, unde alegătorii au adoptat măsuri de modificare a constituțiilor lor de stat pentru a garanta dreptul la drepturi reproductive, inclusiv la avort.

Dar și statele conservatoare au înregistrat victorii surprinzătoare pentru susținătorii avortului. Atunci când Curtea Supremă a anulat Roe vs. Wade, aceasta a declanșat o lege din Kentucky care a interzis imediat avortul, cu excepția situațiilor de urgență medicală. În plus față de această interdicție, activiștii anti-avort au prezentat o măsură electorală care ar fi modificat constituția pentru a interzice dreptul la avort.