Câteva sute de femei afgane complet acoperite s-au adunat într-un amfiteatru al universității din Kabul sâmbătă pentru a-și exprima sprijinul pentru noul regim taliban a cărui politică cu privire la femei provoacă îngrijorare în țară și în străinătate.

Aproximativ 300 de femei, dintre care majoritatea purtau niqab-uri negre care le acopereau toată fața, cu excepția ochilor, fluturau steagurile noilor stăpâni din Afganistan în timp ce ascultau oratorii veniți să apere măsurile noului regim, potrivit Le Figaro.

Câteva dintre ele sunt îmbrăcate cu burka, un voal complet cu o grilă la nivelul ochilor care era obligatorie în primul regim taliban (1996-2001) și multe femei purtau mănuși negre, au notat jurnaliștii AFP.

Talibanii, care au revenit la putere în 15 august anul trecut la 20 de ani după ce au fost expulzați, sunt așteptați să se întoarcă, în special cu privire la problema drepturilor femeilor.

Populația și comunitatea internațională țin cont de aplicarea strictă a Shariei, legea islamică, când au ajuns pentru prima dată la putere. Femeile nu aveau atunci voie să studieze sau să lucreze.

Începând cu 15 august, mișcarea islamistă a promis că drepturile lor vor fi respectate și a anunțat că ar putea studia la universitate, cu condiția să poarte un abaya și un niqab și că orele sunt de sex unic – sau separate.

Sâmbătă, în amfiteatrul Universității Shaheed Rabbani, vorbitorii care s-au succedat pe platformă au criticat femeile care au ieșit în stradă în ultimele zile în țară pentru a cere respectarea drepturilor lor.

Aceștia au apărat, de asemenea, noul executiv care a interzis demonstrațiile – dacă nu este autorizat de Ministerul Justiției.O autorizație solicitată și obținută de manifestanții universității, potrivit Daud Haqqani, responsabil cu relațiile externe la Ministerul Educației.

„Statisfacute” de talibani

„Suntem împotriva acestor femei care demonstrează pe stradă susținând că sunt reprezentative pentru femeile afgane”, a denunțat prima vorbitoare.

„Este libertatea de a iubi vechiul guvern? Nu, asta nu este libertate”, a adăugat ea. „Guvernul care a plecat a abuzat de femei. Femeile au fost recrutate doar pentru frumusețea lor”.

O altă studentă, Shabana Omari, a spus că este de acord cu politica talibanilor conform căreia femeile ar trebui să poarte toate un voal. „Cei care nu poartă hijab ne răesc pe noi toți”, a spus ea, referindu-se la vălul islamic.

Pentru o alta vorbitoare, Somaiya, lucrurile s-au schimbat în bine de când s-au întors talibanii.

„Nu vom mai vedea + bihijabi + (persoane care nu poartă batic)”, a spus ea. „Femeile vor fi în siguranță. Ne susținem guvernul cu toată puterea.”

La finalul discursurilor, manifestanții au mărșăluit pe stradă fluturând pancarte pe care se putea citi în special „femeile care au părăsit Afganistanul nu ne pot reprezenta” sau „suntem mulțumiți de atitudinea și comportamentul mujahedinilor (talibanii) „.

La mai mult de trei săptămâni de la preluarea puterii, talibanii au dezvăluit săptămâna aceasta componența guvernului lor provizoriu, dar politica lor are încă multe zone gri. Noul regim a indicat că femeilor li se va permite să lucreze „în conformitate cu principiile islamului”, fără a oferi detalii suplimentare.