Sute de mii de soldați din Ucraina cer ajutorul americanilor: „Avem nevoie de arme și muniție pentru a nu ne mai îngrijora că ne atacă cineva”

  • Soldații din Ucraina vor să aibă arme și muniție americane, ca să facă față Rusiei
  • Secretarul de Stat american, Anthony Blinken, face o vizită joi la Kiev
  • SUA au trimis luna trecută peste 80.000 de soldați la granița Ucrainei
  • Ucraina este cel mai mare vecin al României și singura țară care ne desparte de Rusia

A venit rândul ucrainenilor să îi aștepte pe americani. Secretarul de Stat american Anthony Blinken, care se ocupă de afaceri externe, se întâlnește astăzi la Kiev cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy.

Discuția are loc într-un moment în care tensiunile dintre Rusia și Ucraina cresc din nou. Luna trecută, Moscova a făcut exerciții militare trimis la granița Ucrainei cu aproape 80 de mii de soldați și peste 25 de nave de război, după estimarea Washingtonului.

Ucraina, cu 195.000 de soldați, se simte amenințată și speră să primească ajutorul americanilor

„Avem nevoie de arme (americane – n.r.) și muniție pentru a nu ne mai îngrijora că ne atacă cineva”, povestește un soldat ucrainian.

În total, 14.000 de oameni au murit de când Rusia a anexat Crimeea, acum șapte ani. Administrația Biden are un mesaj clar pentru Moscova. Dacă Rusia continuă să acționeze nesăbuit în Ucraina, vom acționa, spune Casa Albă.

Ucraina este cel mai mare vecin al României și singura țară care ne desparte de Rusia

„Ucraina se așteaptă de la SUA continuarea extinderii relațiilor de parteneriat, inclusiv a perspectivei viitoare a integrării NATO”, este de părere Volodymir Fesenko, analist Penta Center.