• 350 de oficiali electorali din Rusia au inițiat o petiție prin care cer amânarea referendumului de pe 1 iunie, scrie Reuters.
  • Reforma i-ar putea permite liderului de la Kremlin să rămână la putere până în 2036.
  • Oficialii electorali invocă riscul infectării cu noul virus.

Sute de oficiali electorali din Rusia au inițiat o petiție prin care cer amânarea referendumului care ar extinde puterea lui Vladimir Putin până în 2036. Aceștia spun că participarea la scrutin este periculoasă mai ales că Rusia încă raportează mii de noi infecţii în fiecare zi.

„Pur şi simplu nu înţelegem de ce este nevoie de astfel de sacrificii şi de riscuri, de ce este nevoie să organizăm un astfel de vot acum şi cu orice preţ. Nu suntem oameni de sacrificiu” a precizat grupul într-un comunicat.

Deocamdată, boicotul nu pare să perturbe grav referendumul, care este administrat de cel puţin un milion de astfel de oficiali. Dar amplifică o plângere făcută de criticii lui Putin că votul a fost programat prea repede, din punct de vedere al sănătăţii şi siguranţei, în scopuri politice, scrie Reuters.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat, la începutul lunii iunie, că referendumul pe tema reformelor constituţionale care îi va oferi posibilitatea de a obţine două mandate suplimentare va avea loc pe 1 iulie.

Conform modificărilor constituţionale, Vladimir Putin va putea obţine încă două mandate de preşedinte după încheierea celui actual, în 2024. Teoretic, Vladimir Putin, în vârstă de 67 de ani, aflat la putere din anul 2000, va putea fi preşedinte până în 2036.