• Protestatarii pro și anti-Yoon se confruntă în apropierea reședinței prezidențiale.
  • Serviciul de securitate prezidențială blochează executarea mandatului de arestare.
  • Autoritățile încearcă să-l rețină pe Yoon pentru decretul privind legea marțială.
  • Tribunalul din Seul a emis mandate de reținere și percheziție împotriva lui Yoon.

Sute de sud-coreeni s-au adunat în cursul nopții de duminică spre luni în apropierea reședinței președintelui destituit Yoon Suk Yeol, cerând demiterea și arestarea acestuia.

Autoritățile se pregătesc să își reînnoiască eforturile de a-l reține pentru decretul de scurtă durată privind legea marțială, conform AP News.

Criză constituțională în Coreea de Sud

Sute de protestatari împotriva lui Yoon s-au adunat ore întregi lângă porțile reședinței prezidențiale, de sâmbătă seara până duminică, exprimându-și frustrarea față de eșecul tentativei de reținere și cerând eforturi mai mari pentru a-l aduce pe Yoon în arest.

Recomandări

BRICS SE EXTINDE
AGLOMERAȚIA SE PLĂTEȘTE
MACRON E ÎMPOTRIVA LUI MUSK
CE S-A MAI INVENTAT?
FĂRĂ GAZ ÎN TRANSNISTRIA
ZENDAYA SE CĂSĂTOREȘTE!

„Cu abia o zi înainte de termenul de executare a mandatului de reținere a lui Yoon Seok Yeol, serviciul de securitate prezidențial continuă să ascundă un criminal, iar Biroul de Investigare a Corupției pentru Funcționari de Rang Înalt nu poate fi mai relaxat”, a declarat Kim Eun-jeong, o activistă, pe o scenă în timpul mitingului anti-Yoon.

„Cetățenii furioși au petrecut deja două nopți geroase cerând reținerea sa imediată. Vocile lor nu sunt auzite?”

Despărțiți de baricadele poliției și de autobuze, protestatarii pro-Yoon s-au adunat pe străzile din apropiere, denunțând destituirea sa și promițând să blocheze orice încercare de a-l reține.

Zeci de anchetatori ai agenției anticorupție și polițiști au încercat vineri să execute un mandat de arestare împotriva lui Yoon, dar s-au retras de la reședința sa din Seul, după o confruntare tensionată cu serviciul de securitate prezidențială, care a durat mai mult de cinci ore.

Mandatul de arestare pentru o săptămână este valabil până luni. Duminică după-amiază, nu existau indicii imediate că autoritățile anticorupție erau pregătite să trimită anchetatorii înapoi la reședință.

Personalul serviciului prezidențial de securitate a fost văzut instalând sârmă ghimpată în apropierea porții și de-a lungul dealurilor care duc la reședința lui Yoon în cursul weekendului, probabil în pregătirea unei alte tentative de reținere.

Marțea trecută, un tribunal din Seul a emis un mandat de reținere a lui Yoon și un mandat separat de percheziție a reședinței sale, după ce președintele contestat a sfidat autoritățile refuzând să se prezinte la interogatoriu și obstrucționând perchezițiile din biroul său.

Însă punerea în aplicare a mandatelor este complicată atât timp cât Yoon rămâne în reședința sa oficială.

Anchetatorii de la agenția anticorupție a țării analizează acuzațiile de rebeliune după ce președintele conservator, aparent frustrat de faptul că politicile sale erau blocate de un legislativ dominat de opoziția liberală, a declarat legea marțială la 3 decembrie și a trimis trupe pentru a înconjura Adunarea Națională.

Adunarea a anulat declarația în câteva ore printr-un vot unanim și l-a destituit pe Yoon la 14 decembrie, acuzându-l de rebeliune, în timp ce autoritățile anticorupție și procurorii sud-coreeni au deschis anchete separate privind evenimentele.

Tentative eșuate de arestare

În cazul în care agenția anticorupție reușește să îl rețină pe Yoon, aceasta va solicita probabil unui tribunal permisiunea de a efectua o arestare oficială. În caz contrar, Yoon va fi eliberat după 48 de ore.

Biroul de Investigare a Corupției pentru Înalți Funcționari, care conduce o anchetă comună cu poliția și anchetatorii militari, afirmă că reținerea lui Yoon ar fi „practic imposibilă” atât timp cât acesta este protejat de serviciul prezidențial de securitate.

Agenția l-a îndemnat pe liderul interimar al țării, viceprim-ministrul Choi Sang-mok, să instruiască serviciul să se conformeze executării mandatului de reținere, însă Choi nu a comentat încă public această chestiune.

Într-o declarație video, Park Jong-joon, șeful serviciului prezidențial de securitate, a ripostat la criticile potrivit cărora organizația sa a devenit armata privată a lui Yoon, afirmând că are obligații legale de a-l proteja pe președintele în exercițiu.

Park a declarat că și-a instruit membrii să nu recurgă la violență în timpul confruntării cu anchetatorii și a cerut agenției anticorupție și poliției să își schimbe abordarea.

Park și șeful adjunct al serviciului de securitate prezidențială au sfidat sâmbătă citațiile poliției, care intenționa să îi interogheze cu privire la suspiciunea de obstrucționare a sarcinilor oficiale în urma evenimentelor de vineri.

Avocații lui Yoon au depus joi o obiecție la mandatele împotriva președintelui, însă Tribunalul Districtual de Vest din Seul a respins contestația duminică.

Agenția a declarat că anchetatorii săi, depășiți numeric, au avut mai multe ciocniri cu forțele de securitate prezidențiale care le-au amenințat siguranța și și-au exprimat „regretul profund” că Yoon nu se conformează procesului legal.

După ce au ocolit o unitate militară care păzea terenul reședinței, anchetatorii și poliția agenției s-au putut apropia la 200 de metri de clădirea rezidențială a lui Yoon, dar au fost opriți de o baricadă formată din aproximativ 10 vehicule și aproximativ 200 de membri ai forțelor de securitate prezidențiale și ai trupelor. Agenția a declarat că nu a fost în măsură să confirme vizual dacă Yoon se afla în locuință.

Ministerul Apărării spune că trupele de la reședința oficială a lui Yoon se află sub controlul serviciului de securitate prezidențială. Kim Seon-ho, ministrul interimar al Apărării, a transmis îngrijorarea sa serviciului prezidențial de securitate, spunând că desfășurarea de personal militar pentru a bloca executarea mandatului de arestare ar fi „nepotrivită” și solicitând ca trupele să nu fie plasate într-o poziție în care ar putea confrunta poliția, potrivit Ministerului.

Ministrul apărării al lui Yoon, șeful poliției și mai mulți comandanți militari de top au fost deja arestați pentru rolul lor în perioada legii marțiale.

Puterile prezidențiale ale lui Yoon au fost suspendate de când Adunarea Națională a votat pentru punerea sa sub acuzare la 14 decembrie. Soarta lui Yoon se află acum în mâinile Curții Constituționale, care a început deliberările cu privire la confirmarea punerii sub acuzare și demiterea oficială a lui Yoon din funcție sau repunerea sa în funcție.

Citește și