• Cercetătorii australieni au clasificat o specie de dinozaur descoperită în 2006 drept cea mai mare găsită vreodată pe continent
  • Se crede că „Titanul sudic” ar fi avut o înălțime de până la 6,5 ​​metri și o lungime de 30 de metri
  • Acest dinozaur aparţine grupului titanozaurilor, animale care au trăit cu circa 100 de milioane de ani în urmă
  • Australotitan este strâns legat de alte trei specii, precum Wintonotitan, Diamantinasaurus și Savannasaurus

Oamenii de știință din Australia au clasificat o nouă specie de dinozaur, descoperită în 2006, drept cea mai mare găsită vreodată pe continent.

Australotitan cooperensis sau „titanul sudic”, se numără printre cei mai mari 5 dinozauri găsiți la nivel mondial. Scheletul său a fost descoperit pentru prima dată într-o fermă din sud-vestul Queensland.

Experții au spus că titanosaurul ar fi avut o înălțime de până la 6,5 ​​metri și o lungime de 30 de metri, sau „atât de lung ca un teren de baschet”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

„Judecând după comparaţia taliei membrelor, acest nou titanozaur se numără printre cei mai mari cinci (dinozauri) din lume„, a declarat Robyn Mackenzie, de la Muzeul de Istorie Naturală din Eromanga, din sud-vestul statului Queensland (nord-est).

Asemănări cu alte specii

Paleontologii au lucrat în ultimul deceniu pentru a identifica dinozaurul – distingându-l de alte specii cunoscute comparând scanările oaselor sale cu cele ale altor sauropode.

Sauropodii erau dinozauri erbivori, cunoscuți pentru mărimea lor impresionante. Aveau capete mici, gâturi foarte lungi, cozi lungi și picioare groase, asemănătoare unor stâlpi.

Acești dinozauri au cutreierat continentul în perioada Cretacicului, cu aproximativ 92-96 milioane de ani în urmă.

Procesul de identificare a fost unul îndelungat datorită amplasării îndepărtate a oaselor și a dimensiunii și stării delicate. Dar multe dintre rămășițe au fost găsite intacte, au spus cercetătorii de la Muzeul Queensland și Muzeul de Istorie Naturală Eromanga.

Echipa a descoperit că Australotitanul este strâns legat de alte trei specii de sauropode – Wintonotitan, Diamantinasaurus și Savannasaurus.

Se pare că cei mai mari dinozauri din Australia au făcut parte dintr-o mare familie fericită, a spus dr. Scott Hocknull, unul dintre cercetătorii principali.

Guvernul de stat din Queensland a salutat clasificarea marți – numind-o un avantaj pentru descoperirea locală a dinozaurilor.

Cel mai mare dinozaur

Cel mai mare dinozaur cunoscut până în prezent este Patagotitan mayorum, supranumit „Titanul din Patagonia”, descoperit în Argentina şi descris de cercetători în 2017. Paleontologii estimează că acesta ar fi cântărit în jur de 70 de tone, echivalentul a circa zece elefanţi africani, şi ar fi măsurat aproximativ 37 de metri lungime şi opt metri înălţime.