• Cifrele guvernului sugerează că în Anglia sunt folosite anual 1,1 miliarde de farfurii de unică folosință și peste patru miliarde de tacâmuri de plastic.
  • Deșeurile din plastic nu se descompun și pot rămâne la groapa de gunoi timp de mulți ani.
  • Acestea pot ajunge să fie aruncate la gunoi, poluând la rândul lor solul și apa.

Articolele de unică folosință precum tacâmurile, farfuriile și tăvile din polistiren vor fi interzise în Anglia, a confirmat guvernul. Nu este clar când va intra în vigoare interdicția, dar aceasta urmează unor măsuri similare luate de Scoția și Țara Galilor.

Secretarul pentru mediu, Thérèse Coffey, a declarat că această măsură va contribui la protejarea mediului pentru generațiile viitoare. Militanții au salutat interdicția, dar au solicitat o strategie mai amplă de reducere a plasticului.

Cifrele guvernului sugerează că în Anglia sunt folosite anual 1,1 miliarde de farfurii de unică folosință și peste patru miliarde de tacâmuri de plastic.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Confirmarea acestei măsuri din partea Departamentului pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (Defra) vine în urma unei lungi consultări, care va fi publicată sâmbătă, 14 ianuarie.
Potrivit Defra, fiecare persoană din Anglia folosește în medie 18 farfurii de plastic de unică folosință și 37 de tacâmuri de plastic în fiecare an, în timp ce doar 10% dintre acestea sunt reciclate.

Coffey va interzice o serie de articole din plastic de unică folosință, în special cele legate de mâncarea și băutura la pachet. Sunt hotărâtă să promovez acțiuni pentru a aborda această problemă cu capul sus. Am luat deja măsuri importante în ultimii ani – dar știm că mai sunt multe de făcut și am ascultat din nou apelurile publicului”, a declarat ea.

Această nouă interdicție va avea un impact uriaș pentru a opri poluarea a miliarde de bucăți de plastic și va contribui la protejarea mediului natural pentru generațiile viitoare.” Interdicții similare au fost deja făcute în Scoția, în timp ce paiele din plastic de unică folosință, agitatoarele și bețișoarele de bumbac cu tijă din plastic au fost deja interzise în Anglia în 2020.

Scoția a introdus o interdicție pentru întreprinderile care utilizează o serie de bunuri din plastic de unică folosință în iunie anul trecut. Legile pentru o interdicție similară în Țara Galilor au fost aprobate în decembrie și vor intra în vigoare mai târziu, în 2023. Totuși, această ultimă măsură nu acoperă articolele care se găsesc în supermarketuri sau magazine. Guvernul a declarat că le va aborda pe acestea prin alte mijloace.

Megan Randles, responsabil de campanii politice pentru Greenpeace UK, a declarat că organizația a salutat interdicția, dar că sunt necesare măsuri suplimentare. Ea a declarat: Ne confruntăm cu o inundație de plastic, iar acest lucru este ca și cum am lua un mop în loc să închidem robinetul.”

Ea a făcut apel la guvern să prezinte o strategie semnificativă” privind modul de reducere a utilizării plasticului, care să includă și obiective stricte și un sistem adecvat de reutilizare și reîncărcare”.