• Sfântul Sinod al BOR se întruneşte astăzi
  • Taina Botezului va fi discutată în cadrul Sfântul Sinod al BOR
  • 55 de episcopi, arhiepiscopi, episcopi vicari fac parte din Sfântul Sinod

Sfântul Sinod al Bisericii se întrunește astăzi, iar pe ordinea de zi este un subiect care a stârnit furtună în spațiul public, în ultimele săptămâni.

Înalții prelați s-ar putea să decidă ca bebelușii să nu mai fie băgați cu totul sub apă. Totul, după cazul copilului din Suceava, care a murit după ce a fost scufundat în cristelniță. E un subiect extrem de controversat. Și în Biserică, și în societate, s-au format două tabere.

Nu am nicio temere. Am vorbit cu preotul. Voi fi de acord cu ce va fi dânsul de acord pentru că am încredere în preoţi şi în (…) rugăciunile dânşilor”, a spus Raluca Vulcănescu, viitoare mamă.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului le-a cerut preoţilor să evite scufundarea cu capul în apă a bebeluşilor. Pe de altă parte, Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, susţine că trebuie respectate întocmai canoanele tradiţionale.

Viorel Dică este preot de 20 de ani. A botezat peste o mie de copii, până acum. Părintele Dică, aşa cum îl ştiu credincioşii din parohia sa din Craiova, spune că procedurile sunt bine stabilite în cărţi: copilul „se afundă în apă”, nu “se scufundă”. Totul ţine de cum interpretează fiecare preot scriptura.

Ritualul acesta are soluţii pentru toate cazurile. Aşa cum v-am spus, când mergi la spital să botează de urgenţă un copil care are probleme grave, nu poţi să iei cristelniţa cu tine, să mergi prin spital pe la urgenţă.(…) La biserică, aşa cum v-am spus, dacă există probleme de sănătate, trebuie să ne adaptăm.”, a mărturisit preotul Viorel Dică.

Răspunsul la dilema asta va veni, cel mai probabil, diseară. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, va transmite decizia Sfântului Sinod – dacă va decide să păstreze canoanele sau să le actualizeze.