• Taiwan și SUA au început discuții privind tarifele comerciale anunțate recent de Donald Trump.
  • Trump a impus taxe de până la 32% pe produsele taiwaneze, dar a decis o amânare de 90 de zile.
  • Președintele taiwanez susține un model de tip „zero tarife” și exclude represalii comerciale.

Taiwanul și Statele Unite au convenit să continue discuțiile privind tarifele comerciale, după ce echipele de negociere din ambele țări au avut vineri (ora SUA) o primă întâlnire virtuală, a anunțat Oficiul pentru Negocieri Comerciale din cadrul Guvernului taiwanez, scrie Reuters.

Potrivit autorităților de la Taipei, cele două părți au discutat despre tarifele „reciproce” impuse de fostul președinte Donald Trump, dar și despre barierele netarifare și reglementările privind controlul exporturilor. Informațiile suplimentare despre negocieri nu au fost făcute publice, din cauza unui acord tacit de confidențialitate, însă ambele părți au confirmat că vor urma discuții suplimentare în viitorul apropiat.

Președintele taiwanez Lai Ching-te a declarat că Taiwanul este una dintre primele țări care a inițiat negocieri cu administrația Trump după anunțul privind noile tarife comerciale, care au avut un impact major asupra piețelor financiare globale.

Recomandări

ÎNTÂLNIRE BILATERALĂ
RUSIA ATACĂ DNIPRO
MAPN VREA 100.000 MILITARI
CÂTE ARME PRODUCE UCRAINA
UNDE MERGI DE PAȘTE?
CE FACI ÎN JOIA MARE

Pe 2 aprilie, Trump a anunțat impunerea unor tarife „reciproce” pentru toți partenerii comerciali ai SUA, inclusiv o taxă de 32% pe produsele taiwaneze, ce urma să intre în vigoare miercuri. Alte tarife anunțate includeau: 34% pentru China, 24% pentru Japonia, 26% pentru Coreea de Sud, 46% pentru Vietnam și 37% pentru Thailanda. De asemenea, Trump a stabilit un tarif de bază de 10% pe toate importurile, începând cu 5 aprilie.

Totuși, miercuri, Trump a anunțat o amânare de 90 de zile a acestor măsuri. În această perioadă, va fi aplicată o taxă uniformă de 10% pentru toate țările, cu excepția Chinei.

Președintele Lai a declarat că Taiwanul nu intenționează să impună măsuri de retorsiune, ci urmărește un acord de tip „zero tarife”, inspirat de modelul USMCA (acordul dintre SUA, Mexic și Canada). Deși a recunoscut că taxa de 32% ar avea un impact semnificativ asupra economiei, a îndemnat populația să nu intre în panică, subliniind stabilitatea economică a țării.

Pe lângă tarifele vamale, Taiwanul apare și pe lista actualizată a partenerilor comerciali ai SUA care mențin bariere netarifare, potrivit unui raport al Biroului Reprezentantului pentru Comerț al SUA (USTR) publicat pe 31 martie. Printre criticile aduse: tarifele aplicate bunurilor americane, standardele tehnice, măsurile sanitar-veterinare, drepturile de proprietate intelectuală, sectorul serviciilor și investițiile.

În 2024, 23,4% din exporturile Taiwanului au fost direcționate spre SUA, însă peste 75% au mers spre alte piețe. Dintre exporturile către SUA, 65,4% au fost produse din domeniul tehnologiei informației și al componentelor electronice – un semn al rezilienței economiei taiwaneze, bazată pe tehnologie avansată.

Citește și