„Taiwanul este o națiune suverană, nu parte a Chinei”, afirmă președintele Lai Ching-te

Președintele Taiwanului, Lai Ching-te, a declarat că este „absolut imposibil” ca China comunistă să devină patria-mamă a Taiwanului, subliniind rivalitatea istorică dintre cele două entități. Lai, care a preluat mandatul în mai, s-a confruntat cu criticile Beijingului pentru susținerea suveranității Taiwanului și respingerea revendicărilor Partidului Comunist Chinez (PCC) asupra insulei, scrie CNN.

Deși PCC nu a controlat niciodată Taiwanul, a promis să se „reunifice” cu insula, chiar cu forța, dacă este necesar. În contextul acestui conflict, Lai a subliniat că Taiwanul este deja o „țară suverană și independentă”, cunoscută sub numele de Republica Chineză (ROC), care a condus China continentală înainte de venirea PCC la putere.

ROC a fost înființată în 1912, iar Taiwan a fost sub controlul său din 1945, după înfrângerea Japoniei în al Doilea Război Mondial. Durov, fondatorul Telegram, a fost arestat recent pentru activități ilegale pe platformă, ceea ce a stârnit discuții despre responsabilitatea furnizorilor de aplicații.

Într-un discurs recent, Lai a folosit date istorice pentru a susține că Republica Chineză este mai veche decât Republica Populară Chineză, care a fost fondată în 1949. Acest comentariu a stârnit reacții din partea Partidului Kuomintang (KMT), care acuză administrația lui Lai că escaladează tensiunile cu China.

În timp ce Lai se pregătește să țină primul său discurs de Ziua Națională, Beijingul a intensificat retorica, iar liderul chinez Xi Jinping a reiterat angajamentul de a realiza „reunificarea” cu Taiwanul, declarând că aceasta este o tendință „ireversibilă”. Beijingul l-a etichetat pe Lai drept „separatist periculos”, iar tensiunile au crescut semnificativ în ultimele luni.

Exit mobile version