Taiwanul, în pericol grav și iminent de a fi invadat de China. De ce este atât de important Taiwanul pentru Beijing

Amiralul-John-Aquilino Sursă: Profimedia
  • Pentru China preluarea controlului asupra Taiwanului este „prioritatea nr. 1”.
  • Amiralul John Aquilino, conducătorul flotei americane din Pacific, este convins că atacarea Taiwanului de către China este iminentă.
  • Aquilino a cerut punerea urgentă în aplicare a unui plan de sporire a apărării SUA în regiune, în valoare de 27 miliarde de dolari.

Pericolul ca Taiwanul să fie invadat de China este grav și mai iminent decât își închipuie mulți, a avertizat amiralul SUA ales să conducă operațiunile din zona indo-Pacifică a Pentagonului, scrie The Guardian.

China consideră că preluarea controlului asupra Taiwanului este o „prioritate nr. 1”, a declarat marți înaintea comitetului pentru servicii armate al Senatului, amiralul John Aquilino, nominalizat pentru conducerea comandamentului militar american pentru regiunea indo-pacifică (Indo-Pacom).

Întrebat fiind de senatorul republican Tom Cotton „de ce este atât de importantă pentru Beijing anexarea Taiwanulului?”, Aquilino a spus: că, pentru China, aceasta este „prioritatea nr. 1”, fiind importantă atât pentru poziția strategică a Taiwanului, cât și pentru revitalizarea partidului comunist chinez.

Aquilino nu a fost de acord cu comentariile recente ale comandantului de până acum al Indo-Pacom, Philip Davidson, care a afirmat că China ar putea încerca să cucerească Taiwanul în cel mult șase ani de acum încolo.

„Părerea mea este că această problemă este mult mai aproape de noi decât cred majoritatea și trebuie să ne asumăm acest lucru”, a spus el comisiei.

Aquilino a spus că amenințarea este de așa natură, încât Statele Unite trebuie să pună în aplicare, „în scurt timp și de urgență”, un plan propus pentru sporirea apărării SUA în regiune, în valoare de 27 miliarde de dolari.

Sursă: Profimedia

Senatorul Cotton a menționat că Rusia a invadat și a ocupat Crimeea în 2014 la doar câteva zile după ce a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă, adăugând că și China va găzdui Jocurile Olimpice de iarnă în februarie 2022.

Taiwanul democratic și autoguvernat s-a despărțit de China la sfârșitul unui război civil în 1949 și este un aliat al SUA. Dar Beijingul și-a revendicat întotdeauna autoritatea asupra insulei.

Aquilino, care este în prezent conducătorul flotei americane din Pacific, a subliniat că există două preocupări majore în cazul în care China este lăsată să ocupe Taiwanul.

Prima este amenințarea potențială la adresa comerțului global, o mare parte a acestuia depinzând de trecerea prin insulă.

Iar a doua ar fi afectarea credibilității SUA în relația cu aliații săi asiatici Japonia, Coreea de Sud și Filipine, a precizat Aquilino.