• La începutul acestui an, președintele taiwanez Tsai Ing-wen a declarat că armata insulei va lua contramăsuri necesare și energice, după caz.
  • Ministrul Apărării Chiu Kuo-cheng a făcut aceste remarci în timp ce se adresa legislatorilor.
  • Presat miercuri de legislatori, Chiu a declarat că armata taiwaneză are cu siguranță linia sa roșie.

Avioanele de vânătoare sau dronele chinezești care vor pătrunde în spațiul aerian teritorial al Taiwanului vor fi considerate un prim atac, a avertizat miercuri ministrul taiwanez al Apărării, în timp ce insula încearcă să își intensifice apărarea ca răspuns la presiunile militare ale Beijingului.

Ministrul Apărării Chiu Kuo-cheng a făcut aceste remarci în timp ce se adresa legislatorilor cu privire la amenințările reprezentate de recenta serie de măsuri de escaladare a Chinei, care a văzut avioane de război și drone chinezești zburând în apropierea insulei autonome.

Chiu nu a precizat cum ar răspunde Taipei dacă avioanele Armatei Populare de Eliberare ar încălca limita teritorială, definită ca fiind la 22,2 kilometri de țărmul insulei.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În trecut, am spus că nu vom fi primii care lovesc, ceea ce înseamnă că nu vom trage primul foc de armă fără ca (China) să lanseze mai întâi obuze de artilerie sau rachete, a declarat Chiu Kuo-cheng.

Dar acum definiția s-a schimbat în mod evident, deoarece China a folosit mijloace precum dronele. Așa că ne-am ajustat și vom considera orice trecere a entităților aeriene (în spațiul aerian teritorial al Taiwanului) drept un prim atac, a declarat Chiu în timpul unei reuniuni a Comisiei pentru afaceri externe și apărare națională a legislativului.

La începutul acestui an, președintele taiwanez Tsai Ing-wen a declarat că armata insulei va lua contramăsuri necesare și energice, după caz împotriva a ceea ce ea a numit tactici de război în zona gri chineză, inclusiv hărțuirea cu drone.

Nu vom oferi Chinei pretextul de a crea un conflict. Nu vom provoca dispute și vom fi reținuți, dar asta nu înseamnă că nu vom contraataca, a declarat Tsai.

Presat miercuri de legislatori, Chiu a declarat că armata taiwaneză are cu siguranță linia sa roșie atunci când vine vorba de apărarea insulei și a subliniat că armata va lansa contramăsuri odată ce linia roșie este depășită, fără a preciza care este linia roșie și care vor fi aceste contramăsuri.