• A fost prima adunare de acest fel care a avut loc de când gruparea islamistă a preluat controlul țării în august.
  • În martie, talibanii au anunțat că liceele pentru fete vor rămâne închise până când va fi elaborat un plan de redeschidere în conformitate cu legea islamică.
  • Guvernele internaționale au transmis talibanilor că trebuie să își schimbe cursul în ceea ce privește drepturile femeilor pentru a anula aplicarea sancțiunilor care au îngreunat grav sectorul bancar.

Mai mulți participanți din cei 3.000 de bărbați, lideri religioși și etnici din Afganistan, prezenți la o adunare organizată de talibani, au cerut redeschiderea liceelor pentru fete.

A fost prima adunare de acest fel care a avut loc de când gruparea islamistă a preluat controlul țării în august.

În martie, talibanii au anunțat că liceele pentru fete vor rămâne închise până când va fi elaborat un plan de redeschidere în conformitate cu legea islamică.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Guvernele internaționale, în special Washingtonul, au declarat că talibanii trebuie să își schimbe cursul în ceea ce privește drepturile femeilor pentru a anula aplicarea sancțiunilor care au îngreunat grav sectorul bancar.

Afganistanul se află într-o criză economică profundă, deoarece rezervele de miliarde de dolari ale băncii centrale au fost înghețate, iar sectorul bancar a fost supus unor sancțiuni internaționale, după ce talibanii au preluat controlul.

Prim-ministrul interimar al țării a declarat, într-un discurs rostit la adunarea din capitala Kabul, că scopul este de a aborda provocările și de a consolida administrația.

„Emiratul Islamic al Afganistanului încearcă să rezolve toate problemele. Acest guvern a fost obținut după multe sacrificii, ar trebui să lucrăm împreună pentru a-l consolida”, a declarat Mohammad Hasan Akhund.

Adunarea părea similară cu o „loya jirga”, o formă tradițională de luare a deciziilor în Afganistan pe care unii lideri, inclusiv fostul președinte al republicii Ashraf Ghani, au folosit-o.

Grupurile societății civile au criticat lipsa participării femeilor. Iar țările au făcut apel la un guvern afgan incluziv. Rolurile ministeriale cheie sunt deținute de membri talibani în mod interimar, iar grupul a exclus alegerile.