• O execuţie publică a avut loc în Afganistan.
  • Experţii internaţionali cred că este prima execuţie de acest tip organizată de talibani după revenirea la putere, anul trecut.
  • Cu toate acestea, crimele şi pedepsele corespunzătoare nu au fost definite oficial de talibani.

O execuţie publică a avut loc în Afganistan. Experţii internaţionali cred că este prima execuţie de acest tip organizată de talibani după revenirea la putere, anul trecut. Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că un bărbat pe nume Tajmir a fost ucis pe un stadion din provincia Farah din sud-vestul ţării, după ce a mărturisit că a comis o crimă. Zeci de lideri ai grupării, inclusiv majoritatea miniştrilor din guvern, au asistat la spânzurare.

Aceasta are loc la câteva săptămâni după ce judecătorii au fost instruiţi să aplice pe deplin legea Sharia. Liderul suprem al talibanilor, Haibatullah Akhundzada, a emis edictul luna trecută, ordonând judecătorilor să impună pedepse, inclusiv execuţii publice, amputări publice şi lapidări.

Cu toate acestea, crimele şi pedepsele corespunzătoare nu au fost definite oficial de talibani. La revenirea la puterea, grupul islamist a promis să adopte o atitudine mai blândă în comparaţie cu perioada 1996-2001 când au instituit un regim dur.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
UPT SCHIMBĂ EDUCAȚIA PRIN TEHNOLOGIE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI

Execuţia care a avut loc miercuri, marchează o revenire la interpretarea radicală a grupului asupra legii Sharia. Talibanii au ordonat deja mai multe flagelări publice, iar acum este prima dată când ei recunosc public că au efectuat o execuţie.

Potrivit purtătorului lor de cuvânt, Zabihullah Mujahid, la execuţie au participat mai mulţi judecători ai Curţii Supreme, personal militar şi miniştri de rang înalt, inclusiv miniştrii justiţiei, de externe şi de interne. Prim-ministrul Hasan Akhund nu a participat, se arată într-un comunicat.

Potrivit talibanilor, bărbatul executat, pe nume Tajmir, a înjunghiat alt bărbat în urmă cu aproximativ cinci ani. Ulterior, el a fost condamnat de trei tribunale talibane, iar sentinţa a fost aprobată de mollahul Akhundzada. Înaintea execuţiei, a fost emis un anunţ public prin care se făcea public evenimentul şi se „cerea tuturor cetăţenilor să vină la terenul de sport”.

Mama bărbatului ucis a declarat pentru BBC că liderii talibani au implorat-o să-l ierte pe bărbat, dar ea a insistat să fie executat.

„Talibanii au venit la mine şi m-au implorat să îl iert pe acest necredincios. Au insistat să îl iert pe acest om de dragul lui Dumnezeu, dar eu le-am spus că acest om trebuie executat şi trebuie îngropat la fel cum i-a făcut fiului meu. Acest lucru ar putea fi o lecţie pentru alţi oameni. Dacă nu îl executaţi, el va comite alte crime în viitor”, a spus femeia. În timpul guvernării lor din perioada 1996-2001, talibanii au fost condamnaţi pentru că efectuau în mod regulat execuţii în public, inclusiv pe stadionul naţional din Kabul.