• Talibanii își caută aliați după ce au preluat puterea în Afganistan.
  • Purtătorul de cuvânt al talibanilor: „China poate juca un rol foarte mare în reconstrucţia şi reabilitarea Afganistanului”
  • Ministrul chinez de externe Wang Yi și-a împărtășit convingerea că Afganistanul ar putea urma o poziție islamistă temperată.

În opinia purtătorului de cuvânt al regimului taliban, Suhail Shaheen, China a jucat un rol constructiv în ceea ce privește menținerea păcii și a reconcilierii în Afganistan și este încurajată să participe la procesul de reconstrucție a țării.

Weekendul trecut, insurgenții talibani au preluat puterea și controlul Afganistanului, forțând mii de civili și aliați militari afgani să fugă pentru a-și salva viața. Afganii se tem de o eventuală revenire la interpretarea severă a legii islamice instituite în timpul guvernării talibane, care a durat 20 de ani.

În relațiile cu talibanii, China aflată acum în plină ascensiune ar putea beneficia de posibilitatea de a profita de faptul că, spre deosebire de Rusia și SUA, nu a luptat niciodată în Afganistan.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„China este o țară mare, cu o economie și o capacitate uriașă – cred că poate juca un rol foarte important în reconstrucția, reabilitarea, reconstrucția Afganistanului”, a spus Shaheen într-un interviu pentru postul de televiziune CGTN, joi seara.

Luna trecută, în timpul unei întrevederi cu o facțiune de talibani în orașul portuar Tianjin din nordul Chinei, actualul ministru chinez de externe Wang Yi și-a împărtășit convingerea că Afganistanul ar putea urma o poziție islamistă temperată.

China se teme de mult timp că teritoriile controlate de talibani ar putea fi utilizate pentru a le oferi adăpost militanților separatiști din provincia sa vestică Xinjiang, evocând astfel fanatismul islamic drept o forță destabilizatoare.