• Duminică, conducătorii talibani din Afganistan au început să aplice un ordin prin care se cere tuturor prezentatoarelor de ştiri de televiziune din ţară să îşi acopere faţa în timpul emisiei.
  • Măsura face parte dintr-o schimbare de traiectorie dură care a atras condamnarea din partea activiştilor pentru drepturile femeilor.
  • După ce ordinul a fost anunţat joi, doar câteva posturi de ştiri s-au conformat.

După ce ordinul a fost anunţat joi, doar câteva posturi de ştiri s-au conformat. Dar duminică, majoritatea prezentatoarelor au fost văzute cu feţele acoperite, după ce Ministerul taliban al moravurilor şi al virtuţilor a început să aplice decretul, notează AP.

Ministerul Informaţiei şi Culturii a anunţat anterior că politica este „definitivă şi nenegociabilă”.

Într-un act de solidaritate cu colegele, personalul masculin al canalului şi-a acoperit feţele cu măşti, inclusiv principalul prezentator al ştirilor de seară.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Un oficial media local a confirmat că postul său de televiziune a primit ordinul săptămâna trecută, dar duminică a fost forţat să îl pună în aplicare după ce i s-a spus că nu poate fi discutat. Acesta a vorbit cu condiţia ca el şi postul său să rămână anonimi de teama represaliilor din partea autorităţilor talibane.

În timpul ultimei perioade în care talibanii au fost la putere în Afganistan, între 1996-2001, aceştia au impus restricţii copleşitoare asupra femeilor, cerându-le să poarte burqa şi interzicându-le accesul la viaţa publică şi la educaţie.

După ce au preluat din nou puterea în august, talibanii au părut iniţial că şi-au moderat oarecum restricţiile, anunţând că nu mai există un cod vestimentar pentru femei. Însă, în ultimele săptămâni, aceştia au făcut un viraj brusc şi dur care a confirmat cele mai mari temeri ale activiştilor pentru drepturile omului şi a complicat şi mai mult relaţiile talibanilor cu o comunitate internaţională deja neîncrezătoare.

La începutul acestei luni, talibanii au ordonat ca toate femeile care se află în public să poarte îmbrăcăminte din cap până în picioare care să lase la vedere doar ochii. Decretul spunea că femeile ar trebui să iasă din casă doar atunci când este necesar şi că rudele de sex masculin vor fi pedepsite pentru încălcarea codului vestimentar al femeilor, începând cu o somaţie şi ajungând la audieri în instanţă şi închisoare.

Conducerea talibană a interzis, de asemenea, ca fetele să meargă la şcoală după clasa a şasea, inversând promisiunile anterioare ale oficialilor talibani potrivit cărora fetele de toate vârstele vor avea dreptul la educaţie.

Autor: Iulian Moșneagu