• Afganistanul condus de talibani va încheia în curând un acord cu Moscova privind importurile de petrol și gaze.
  • Negocierile au loc în contextul în care lumea se închide tot mai mult în fața pieței energetice a Moscovei.
  • Având în vedere că băncile sale sunt sancționate, talibanii au declarat că își vor transfera fondurile printr-o țară terță.

Oficialii talibani sunt pe punctul de a semna un contract prin care Afganistanul să cumpere petrol din Rusia, au declarat autoritățile afgane pentru Reuters.

Potrivit publicației, care și-a publicat raportul luni, oficialii afgani au declarat că o delegație talibană se află în faza finală a discuțiilor la Moscova pentru termenii contractului.

Reuters a citat un purtător de cuvânt al ministerului afgan al economiei, Habiburahman Habib, care a confirmat că oficialii negociau contracte pentru grâu, gaz și petrol.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK

Delegația deliberează, de asemenea, cu privire la modul în care Afganistanul își va transfera fondurile pentru livrările Rusiei, din cauza sancțiunilor impuse asupra majorității băncilor din cele două națiuni, a declarat Nooruddin Azizi, ministrul interimar al comerțului din Afganistan, potrivit publicației locale TOLO News.

Potrivit publicației, Azizi a declarat că fondurile vor fi transferate printr-o țară terță, pe care nu a menționat-o.

Reuters a relatat că o sursă din biroul lui Azizi a declarat că se așteaptă ca contractul pentru petrol să fie gata în curând.

Afganistanul importă deja cea mai mare parte a alimentelor și a petrolului din Rusia, a relatat TOLO News, estimând că schimburile comerciale anuale dintre cele două țări se ridică la 200 de milioane de dolari.

Negocierile au loc în contextul în care Moscova caută clienți alternativi pentru piața sa de energie, pe fondul sancțiunilor de amploare impuse Rusiei de către SUA și Europa din cauza invaziei din Ucraina.

Statele Unite au îndemnat alte națiuni să își reducă dependența de energia rusă, o măsură care, potrivit administrației Biden, l-ar priva pe președintele rus Vladimir Putin de fondurile de care are nevoie pentru a continua războiul în Ucraina.

Uniunea Europeană și-a îndemnat în mod similar membrii să renunțe la petrolul, cărbunele și gazele rusești, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirmând că țările UE pur și simplu nu se pot baza pe un furnizor care ne amenință în mod explicit”.

Afganistanul nu este singura țară care și-a sporit importurile de energie din Rusia. Arabia Saudită și-a dublat importurile de petrol rusesc în iulie, în timp ce Cuba a început să cumpere petrol rusesc în aceeași lună.